Prijava

Vaša prijava

Neizlječivi bolesnici s goričkog područja imat će bolju kućnu njegu


Kvaliteta usluge palijativne skrbi u Velikoj Gorici uskoro bi se trebala dignuti na višu razinu. Naime, u sklopu projekta razvoja palijativne skrbi na području Zagrebačke županije imenovana su tri koordinatora koja će biti smještena u Velikoj Gorici, Samoboru i Ivanić Gradu. Njihov zadatak bit će formirati i koordinirati rad mobilnih timova palijativne skrbi na svom području.

”Koordinatori će u suradnji s obitelji korisnika dogovarati i osiguravati sve usluge koje su potrebne pacijentu, bilo da je riječ o potrebi za liječnikom opće medicine, fizijatrom ili duhovnikom”, objasnila je Ksenija Čuljak, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije.

Mobilne timove činit će zaposlenici zdravstvenih ustanova, liječnici obiteljske medicine, fizijatri, psiholozi i medicinske sestre, a u projekt su se uključili Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije i Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

”Ovo je nesumnjivo veliki iskorak. Uvelike će poboljšati kvalitetu života neizlječivih i umirućih bolesnika, ali i njihovih obitelji. Cilj nam je omogućiti pacijentima da u tim najtežim trenutcima budu u krugu svojih najmilijih, ali i da imaju svu potrebnu medicinsku njegu”, istaknula je Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu HLZ-a.

Konstituiran je i Projektni tim za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije, čiji će zadatak biti predlaganje mjera za razvoj palijativne skrbi na prostoru županije, izrada Strategije razvoja palijative te koordiniranje aktivnosti vezanih uz uspostavu i organizaciju skrbi.