Prijava

Vaša prijava

Hrvatski politički emigranti tema su Matičinog četvrtka


Projekt ‘Courage’ i hrvatske emigrantske zbirke tema su 178. Matičinog četvrtka, sutra u 19 sati, u Muzeju Turopolja. Stipe Kljaić iz Hrvatskog instituta za povijest govorit će o kulturnoj opoziciji, odnosno razumijevanju kulturne baštine i neslaganja u bivšim socijalističkim državama, što je i predmet istraživanja trogodišnjeg međunarodnog projekta koji financira Europska unija.

“Cilj projekta je stvaranje prve digitalne baze podataka, mrežnih i izvanmrežnih, i privatnih i javnih zbirki u Europi koje svjedoče o preživljavanju različitih oblika kulturne opozicije u bivšim socijalističkim državama srednjoistočne Europe, od uspona komunističkih režima u regiji pa do pada Željezne zavjese“, najavljuje organizator Matičinog četvrtka Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici.

U sklopu projekta ‘Courage’ istraživane su zbirke hrvatske političke emigracije i to zbirke trojice iznimno značajnih hrvatskih emigrantskih intelektualaca: Bogdana Radice, Vinka Nikolića i Nikole Čolaka. U predavanju će biti govora o njihovoj vrijednosti za hrvatsku nacionalnu kulturu, a posebno za istraživanje hrvatske povijesti između 1945. i 1990. godine.