Prijava

Vaša prijava

I dalje raste broj krađa i prevara starijih građana, evo kako se zaštiti…


Analizom evidentiranih kaznenih djela na području Policijske uprave zagrebačke tijekom prošle godine, zabilježen je povećan broj kaznenih djela drskih krađa i prijevara osoba starije životne dobi, a taj trend je nastavljen i u 2017. godini.

Počinitelji ovakvih djela imaju nekoliko načina rada, upozorava policija.

“Prvi način je da kada se počinitelj/ica osobama starije životne dobi lažno predstavljaju kao medicinski djelatnici koji najčešće nude besplatnu masažu, a sve kako bi ušli u stan. Dok jedna osoba masira žrtvu, druga osoba pretražuje stan i traži novac i nakit iz stana ili kroz otključana vrata uđe u stan treća osoba koja također krade novac ili nakit”, objasnili su iz policije.

Također, prevaranti znaju nazvati žrtvu i lažno se telefonski predstaviti kao zaposlenici banaka, uvjeravajući žrtvu da su se pojavile lažne novčanice ili im je istekao rok i da će doći na njihovu adresu kako bi preuzeli novac, koji će im nakon provjere i vratiti. Ukoliko osoba odbije posjet zaposlenika banke, prijete zvanjem policije, privođenjem i pretragom stana. Događa se i da lažni zaposlenici banaka, ukoliko ih žrtva odbije i navede da se o tome brinu ukućani, prekinu telefonski poziv na par minuta te opet nazovu žrtvu i uvjere ju da su se čuli s ukućanima i da su oni odobrili predaju novca te da mogu slobodno predati novac osobi koja će doći na kućnu adresu.

“Počinitelj/ica lažno se telefonski predstave žrtvi kao policijski službenici koji su pronašli počinitelja kaznenog djela i da će doći na njihovu adresu po otiske prstiju na novčanicama i nakitu koje imaju u svom domu. Kada na adresu dođe lažni policijski službenik, žrtva joj lakovjerno predaje novčanice i nakit”, navodi policija i dodaje kako se prevaranti žrtvi ponekad predstvaljaju i kao djelatnici porezne uprave i uvjeravaju ih da su dobili povrat novca, koji će im biti isplaćen tek kada uplate određeni iznos. Tada na adresu dolazi lažni zaposlenik/ica porezne uprave, a žrtva joj predaje novac.

Prilikom počinjenja ovih kaznenih djela najčešće ne postoje svjedoci jer počinitelj paze kada dolaze na adresu, kuda ulaze i koga kontaktiraju.

Osobe starije životne dobi trebaju uvijek biti sumnjičave i nazvati policiju na broj 192, kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih ‘službenih’ osoba.

“Napominjemo da zaposlenici banaka, zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, porezni i policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja i ne mijenjaju novac radi isteka, ne obavljaju povrat poreza, a policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja radi izuzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita. U slučaju da policijski službenici dođu na adresu stanovanja, predstavljaju se službenom iskaznicom i značkom te za sva postupanja izdaju dokument odnosno potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta”, još jednom su upozorili iz Policijske uprave zagrebačke.

Također, osobe koje brinu o osobama starije životne dobi koje same žive u stanu ili kući, trebale bi im dati jasne upute da ne puštaju u svoj dom nikakve službene osobe radi besplatne masaže, provjere novca, povrata poreza ili uzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita.