Prijava

Vaša prijava

Uzgajivači peradi iz Sopa Bukevskog dobili donaciju pilenki


Vlasnici malih poljoprivrednih gospodarstava iz Sopa Bukevskog danas su primili donaciju od Ministarstva poljoprivrede. Donirano im je 450 pilenki kako bi im se pomoglo da se oporave od gubitaka s početka godine, nastalih uslijed pojave ptičje gripe na ovom području. Naime, zbog pojave virusa H5N5, 16. siječnja ove godine eutanazirana je sva perad u ovom malenom posavskom selu.

„Od kad znam za sebe okružena sam kokicama. Znate kako je teško kada skoro tri mjeseca ne čuješ kukurikanje pijetla. No, moram priznati da sam zadovoljna odštetama koje smo dobili. Svi smo zadovoljni, ali ne daj bože to više nikome“, rekla nam je Đurđa Gmižić.

Svoje zadovoljstvo odnosom države prema njima nije mogao sakriti ni njezin sumještanin Stjepan Petko.

„Zadovoljni smo s obzirom na to da za naše malo selo Sop malo tko zna. Za nas se čuje samo kad se potuku pilići ili kad je poplava. No, zadovoljni smo. Već smo primili novčanu pomoć, a i ovo dobro dođe“, otkrio nam je Petko.

Dodijeljene pilenke nabavljene su od proizvođača Mostina d.o.o. iz Glavica, nedaleko Sinja. Sva donirana perad cijepljena je protiv svih potencijalnih bolesti. Riječ je o vrsti odličnog genetskog potencijala, koja brzo nese jaja.

„One dolaze iz kaveznog uzgoja. Riječ je o liniji Lohmann Brown, znanoj kao crvene pilenke“, objasnila nam je Franka Milardović iz Mostine.

Petnaest malih proizvođača ovom je donacijom dobilo priliku za nov početak. Kukurikanje pijetlova opet će odjekivati selom, a u seoskim domaćinstvima moći će se naći svježih jaja.


Gradsko Natjecanje u košarci za djevojčice

Običaji kojih više nema