Prijava

Vaša prijava

Ovo je Karla (18) iz Donje Lomnice koja je genijalnim izumom oduševila Amerikance


Karla Draženović (18) iz Donje Lomnice za svoj izum ‘senzor korozije‘ dobila je srebrnu medalju Američke međunarod­ne olimpijade u Oswegu, sveučilišnom gradu savezne države New York. Njezin izum kojeg je kreirala zajedno s Franom Gamulinom drugi je najbolji rad u konkurenciji od 700 natjecatelja iz cijelog svijeta. Karla je maturantica zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira Preloga i članica je KUD-a Nova zora u kojem svira tamburicu. Stipendistica je Grada Velike Gorice, a ponudu za stipendiju je zahvaljujući izumu dobila i u Americi.

“Prošle sam godine imala čast po prvi puta predstavljati Hrvatsku na međunarod­noj olimpijadi u Americi. Senzor korozije kojeg sam osmislila zajedno s Franom detektira uvjete koji bi doveli do korozije, čime se korozija može spriječiti“, priča nam Karla, ističući kako bi njezin izum najkorisniji bio na mostovima i svim metalnim konstrukcijama.

“Zahvalila bih Gradu Velikoj Gorici što me već drugu godinu stipendira i time olakšava moje obrazovanje. Također, zahvalila bih se gradonačelniku Draženu Barišiću i pročelniku Krešimiru Ačkaru. Smatram da je naše obrazovanje dobro pa se neću otići školovati u Ameriku“, napomenula je Karla.