Prijava

Vaša prijava

FOTO Krijes obasjao Lukavec za kraj Turopoljskog Jurjeva


Paljenjem krijesa završilo je 25. Turopoljsko Jurjevo u 300 godina starom Lukavec gradu. Dvodnevna manifestacija prezentirala je najbolje od Turopolja i njegovu tradiciju, a u sklopu nje održano je i 1. Svjetsko natjecanje u pripremanju kotlovine te izložba konja ‘Hrvatski posavac’.

“Mi se nastojimo držati tradicije, povijesnih činjenica i Jurjevskih običaja koji su zaštićeno kulturno nematerijalno dobro Republike Hrvatske. Jurjevom obilježavamo početak gospodarske poljoprivredne godine, tada se po prvi put krenulo u poljoprivredne radove, a blago je izlazilo na pašu. Jurjevo je u Turopolju na razini blagdana”, rekao je Juraj pl. Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske koja, uz podršku Grada Velike Gorice i Turističke zajednice grada Velike Gorice, organizira Turopoljsko Jurjevo.

“Nije mi prvi put, bio sam već prije i sviđa mi se. Paljenje krijesa mi je najzanimljivije, ali došli smo vidjeti i domaće proizvode te folklor jer su cure išle na njega”, rekao je jedan od posjetitelja Jurjeva.

23.04.2017. Lukavec – Održano 25. Turopoljsko Jurjevo. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

“Jako sam zadovoljan. Vidim da su zadovoljni i naši Turopoljci i gosti. Jurjevo je doista postalo brend, a lijepo je kad se brend temelji na tradiciji, povijesti i dijelu našeg identiteta. Hvala svima koji su to održali, i u ono puno teže vrijeme, kako bi mi danas znali tko smo, što smo, gdje smo i od čega smo satkani”, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić i najavio projekt ‘Ladova‘, središnjeg nacionalnog centra Ansambla LADO, koji će svoje mjesto naći upravo u blizini lukavečkog dvorca.

Turopoljsko Jurjevo ove je godine imalo puno sadržaja. Pa su tako organizatori postavili izložbu ‘Jurjevo u Turopolju’, posjetitelji su mogli isprobati i kupiti domaće proizvode na sajmu ili se pak voziti kočijama. Na turopoljskom gruntu prikazani su Jurjevski običaji, projekt ‘Od lana haljina tkana‘ te rad s konjima.

“Radimo dvorac od kartona i kolaža. Do sad smo vijele djecu koja se voze u drvenim pletenim košarama koje okreće jedan mladi dečko i ne treba mu motor. Vidjeli smo narodne nošnje i kako su ljudi prije bili obučeni, a kupili smo igračku – drveni samostrel“, kaže posjetiteljica Jurjeva.

Turopoljska udruga skauta ‘Tur’ postavila je kod dvorca svoj kamp, a upravo su njeni članovi i složili jurjevski krijes. Pregršt događanja u Lukavcu pratio je bogat kulturno-umjetnički te zabavni program.

“Na mom štandu se nalaze rukotvorine rađene na tkalačkom stanu. Imam lanene nadstolnjake, pletene čarape, šlape, ‘nakurnjake‘ i kape. Radim to odmalena i želim očuvati svoju tradiciju, ali voljela bih i da to netko nastavi raditi da ne izumre”, objasnila je Ruža Ratkić.

Dan Turopoljskog banderija

Na samo Jurjevo obilježava se i Dan turopoljskog banderija, posvijesne vojne postrojbe čiji vod koji danas broji 35 članova. Na proslavu njihova dana, banderijalcima je u goste došlo 13 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, a sve su se one, na čelu s Turopoljskim banderijem, postrojile ispred dvorca. Nešto kasnije, vojne postrojbe pucale su iz kubura i topova te tako pokazale i svoje vojno umijeće.

Galerija fotografija

 

 


Hribarova Filmska družina dobila novčana sredstva