Prijava

Vaša prijava

Andautonija među top 20 arheoloških destinacija u Hrvatskoj


Turistička zajednica Zagrebačke županije organizira izložbu “20 arheoloških top destinacija u Hrvatskoj – Arheološki park Andautonija“. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 27. travnja, u 11 sati u županijskom Turističkom uredu u Zagrebu, a otvorit će je ravnatelj Arheološkog muzeja Zagreb Sanjin Mihelić.

Na izložbi će biti predstavljen jedinstven pristup interpretaciji arheološkog lokaliteta kroz lik Marka Juvencija Primigenija, ribara iz Andautonije, koji je živio krajem 2. stoljeća, a reanimirao ga je Likovni studio početkom 21. stoljeća.

“Andautonija je starorimsko naselje i municipij u blizini rijeke Save na mjestu današnjega sela Ščitarjevo. Ovu rimsku naseobinu osnovali su Rimljani u 1. stoljeću poslije Krista na tadašnjem toku rijeke Save, te je do kraja 4. stoljeća bila glavno upravno, političko i kulturno središte tog dijela Panonije. Arheološki park Andautonija, s ostacima zgrada i ulica, otvoren je za javnost 1994. godine”, podsjećaju iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

O Andautoniji, liku Marka Juvencija Primigenija i hrvatskim arheološkim top destinacijama govorit će Vlasta Klarić i Dora Kušan Špalj, autorice knjige “20 arheoloških top destinacija Hrvatske”.

Izložba je ujedno i najava Proljeća u Andautoniji, događanja na kojemu se raznim radionicama i izložbama na otvorenom predstavlja život u rimskom gradu, te Festivala eksperimentalne arheologije.

 


Kros sportskih novosti 09.04.2017 na Bundeku