Prijava

Vaša prijava

Krila Oluje, hangari ZTC-a i velik broj zrakoplova na nebu i zemlji privukli mnoštvo posjetitelja


Prvi zrakoplovni dan u Velikoj Gorici ‘AirVG2017‘ privukao je danas na pistu Zrakoplovno-tehničkog centra mnoštvo građana svih generacija. Zaljubljenici u avione, ali i znatiželjnici koji o njima ne znaju puno, mogli su vidjeti 15-ak vojnih i civilnih zrakoplova na tlu te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Akro grupe ‘Krila Oluje’.

“Došla sam ovdje da vidim avione i kako izgledaju unutra. Većinom sam se htjela slikati, a danas sam prvi put bila i na aerodromu“, rekla nam je 10-godišnja Zagrepčanka, posjetiteljica manifestacije.

 

Inženjeri, piloti i mehaničari građanima su ispričali zanimljivosti o svom poslu, a po prvi puta je vrata svojih hangara otvorio i Zrakoplovno-tehnički centar, koji se bavi održavanjem zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Osim kanadera i Air Tractora te helikoptera Mi-8, posjetitelji su mogli vidjeti i legendarni MiG-21 koji nosi naziv ‘Osvetnik Dubrovnika’. Radi se, naime, o avionu kojime je pilot Ivan Selak 1992. godine pobjegao iz JNA u Hrvatsku, a trenutno se nalazi na restauraciji u Zrakoplovno-tehničkom centru.

“To nema niti jedan grad u Hrvatskoj, niti u ovom dijelu Europe teško je da neki grad može imati ovakav potencijal kao Gorica. Međutim, Velika Gorica ima ljude koji već više od pola stoljeća brinu o avionima, iz generacije u generaciju, gotovo obiteljski brinemo s avionima, živimo s njima i po tome smo definitivno grad zrakoplovstva”, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić te najavio kako će idući aeromiting u Gorici biti još bogatiji i bolji.

“Krenuli smo od preleta MiG-a 21, a završili s Krilima Oluje. No, između toga smo program popunili i helikopterima te aeroklubovima. Mislim da je ljudima bilo posebno interesantno vidjeti hangare Zrakoplovno-tehničkog centra. Iako je prvi AirVG, imamo već najavu za drugi. Znamo da ovakva priča u Velikoj Gorici – gradu zrakoplovstva ima smisla”, rekao je organizator Juraj Odrčić.

 

Galerija fotografija