Prijava

Vaša prijava

FOTO Polaganjem kamena temeljca Hrvatska pošta označila početak gradnje sortirnog centra


Polaganjem kamena temeljca Hrvatska pošta d.d. označila je početak gradnje novog sortirnog centra na ulazu u Veliku Goricu. Projekt je to vrijedan 345 milijuna kuna, a radi se o kapitalnoj investiciji, kakvu Pošta nije imala u posljednjih 70 godina.

“To je iskorak u automatiziranost i u proširenje logističkih kapaciteta Hrvatske pošte. Ova lokacija je idealna zbog blizine zračne luke i prometnih čvorišta što je za logistiku odlična pozicija, a pogotovo ako uzmemo u obzir da trenutno funkcioniramo u samom centru Zagreba, u Branimirovoj ulici koja je logistička ‘noćna mora’. Oko 200 vozila koja se dnevno kreću onom lokacijom, preselit će se na ovu”, objasnio je Ivan Čulo, direktor Društva Hrvatska pošta d.d..

16.05.2017. Velika Gorica – Položen kamen temeljac za gradnju novog sortirnog centra Hrvatske pošte. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Prva faza vrijedna je 155 milijuna kuna, trajat će 18 mjeseci, a uključuje gradnju 32.000 četvornih metara centra u kojemu će se nalaziti sortirnica, visoko regalno skladište, podatkovni centar, upravna zgrada te parking za 540 osobnih i tehnoloških vozila.

Svi zaposlenici Hrvatske pošte koji rade na poslovima sortiranja i logistike za oko godinu i pol dana preselit će u Veliku Goricu. Direktor Društva Čulo napominje kako će se automatizacijom poslovanja smanjiti broj radnika, ali kako promet paketima Hrvatske pošte na godišnjoj razini bilježi rast od 30 posto, te bi se kroz godinu do dvije broj zaposlenika trebao vratiti na sadašnji broj.

“Možemo reći da je ovo jedna od najvećih investicija posljednjih desetljeća kod nas u Velikoj Gorici. Mi smo ovdje spremni urediti Industrijsku ulicu koja će im služiti tijekom izgradnje, a sve ostalo, popratna križanja, koridori i prometnice su spremni. Napravit ćemo analizu čvorišta prije skretanja za Zračnu luku, desno za Gradiće i ravno za Veliku Goricu da vidimo hoće li ono moći podnijeti taj promet. Aktivirat ćemo i željeznički promet tako da zaposlenici koji će ovdje dolaziti mogu koristiti i taj vid prijevoza”, objasnio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Dvije do tri godine nakon prve faze, Hrvatska pošta krenut će u gradnju administrativne zgrade kojom bi preselili upravljačke strukture:”Kompletna Jurišićeva, kompletna Branimirova i Harambašićeva, administracija i uprava, prelaze na novu lokaciju u Velikoj Gorici,” dodao je Čulo.

Galerija fotografija