Prijava

Vaša prijava

MOST-ovci predstavili prijedlog rješenja vodnog ekosustava Turopolja


MOST-ovi kandidati za gradonačelnika i dogradonačelnika Velike Gorice Alan Šembera i Marko Šimac jučer su predstavili prijedlog rješenja vodnog ekosustava Turopolja i zaštite jezera Čiče. Kako kažu, vode Turopolja su glavni strateški resurs na kojem se treba temeljiti i graditi strategija daljnjeg razvoja turopoljskog kraja.

„Današnji tretman vode u Turopolju je jako loš. S jedne strane imamo česte poplave, ugroženi su bazeni pitke vode u Črnkovcu i Selnici, koji su bunari pitke vode kako za velikogorički kraj, tako i za zagrebačku regiju. Kanali kojima je stoljećima tekla voda danas su presušili i služe za bacanje otpada i pražnjenje septičkih jama. Imamo čak i pokušaj gradnje asfaltne baze u Lomnici, na par desetaka metara od jezera. I na kraju, imamo potpuno devastirano jezero Čiče, jezero koje je nekada bilo glavno kupalište turopoljskog kraja, jezero na kojem je voženo europsko prvenstvo u skijanju na vodi“ poručio je Alan Šembera.

Gorički MOST okupio je tim stručnjaka koji su multidisciplinarno došli do rješenja problema voda u Turopolju. Ono se sastoji od revitalizacije rijeke Odre, kanalima i vodotocima kroz koje bi se ponovno pustila voda iz jezera Čiče, te bi se taj dio pretvorio u jedan održivi i zatvoreni vodni ekosustav.

„Centar rješenja je jezero Čiče, na kojem bi se eksploatacija šljunka svela na najmanju prihvatljivu mjeru, u period dok postojeći koncesionar, tvrtka Hidrel, ima važeću koncesiju. Jezero Čiče danas ima površinu od 83 hektara, prosječne dubine od preko 40 metara. Koncesionar bi bio obavezan sanirati jedno po jedno aktivno iskapalište šljunka, te tek nakon saniranog prethodnog mogao bi otvoriti narednu poziciju. Isto tako bi se voda iz jezera kontrolirano ispuštala u odvodne kanale, čime bi se i ti kanali ponovno potopili, voda bi procirkulirala te potekla prema rijeci Odri. Uz te kanale izgradile bi se biciklističke i pješačke staze, i to u punoj dužini, od jezera Čiča do Odre“, objasnio je Marko Šimac.

Voda u tim kanalima koristila bi se za navodnjavanje okolnih turopoljskih polja, te bi se time stvorili preduvjeti za ekološku poljoprivredu, koja bi trebala postati nositelj poljoprivredne proizvodnje turopoljskih sela kroz OPG-ove. Jezero Čiče bi postalo turistički, sportsko– rekreativni, ugostiteljski i zabavni centar zagrebačke regije i kontinentalne Hrvatske.
Financiranje ovog projekta provodilo bi se novcem iz Hrvatskih voda, županije i lokalne samouprave, EU fondova, potpora međunarodnih financijskih institucija te domaćih i stranih investitora.