Prijava

Vaša prijava

Saznajte koji se sve stripovi mogu posuditi u Knjižnici Galženica


Zaljubljenici u strip napokon će doći na svoje. Knjižnica Galženica odlučila je u izlogu izložiti dio stripova koje posjeduje. Riječ je o stripovima različitih žanrova i autora. Od dječjih Tabarya, Uderza, Conrada, Davisa, Franquina, Bednjanca, Baruna, Macana, Delača, Gambirože, Kreča i Vilagoša do stripova za odrasle poznatih crtača Giroa, Hubinona, Kuberta, Ginea, Dovnikovića, Kordeja, Bartolića, Zimonića, Bešlića, Biukovića, Čurdinjakovića, Devlića, Gačića, Pavlović Lobačeva, Lordanića, Marušića, Matakovića i Maje Duvnjak.

Korijeni stripa su humorističnog žanra, a prvi stripovi pojavili su se krajem 19. stoljeća u engleskim dnevnim novinama. Od velikih tradicija treba spomenuti američku, europsku i japansku. Strip može biti povijesni, pustolovni, humoristični, detektivski/ kriminalistički, western, znanstveno-fantastični, dječji, ljubavni, erotski itd. Ponekad je strip politički angažiran, ali može izazvati i vrlo loše posljedice ako prelazi granice dopuštenog“, poručili su iz Knjižnice.

Među naslovima domaćih autora koje posjeduju naročito su ponosni na uratke Andrije Maurovića, začetnika stripa u Hrvatskoj.

Izložbu možete pogledati do 30. svibnja u izlogu Knjižice.