Prijava

Vaša prijava

Turopoljska vina nagrađena zlatnim i srebrnim diplomama


Sveti Ivan Zelina proteklog petka i subote privukao je veliki broj ljubitelja dobre kapljice. Naime, ovaj grad koji ima stoljetnu tradiciju održavanja vinskih izložbi, ugostio je 49. Izložbu vina kontinentalne Hrvatske. Na izložbu je prijavljeno ukupno 291 vino, a ocjenjivanje je održano od 23. do 24. svibnja pod predsjedanjem prof. dr. sc. Ane Jeromel.

03.-04.06.2017. Sveti Ivan Zelina – 49. Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Foto: Petra Rožić

Prema odluci stručnog žirija, najbolje ocijenjeno vino, odnosno šampion ovogodišnje izložbe je Traminac iz berbe 2015.godine, Zlatka Sonenšajna iz Koprivnice, a nagradu “Ljerka Habuzin” za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina, već petu godinu zaredom dobila obitelj Puhelek-Purek.

03.-04.06.2017. Sveti Ivan Zelina – 49. Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Foto: Petra Rožić

„Moram priznati da smo izuzetno ponosni na to što smo i ove godine dobili priznanje. Moja obitelj dosta ulaže energije i znanja u ovaj posao. U vinogradu smanjujemo prinose, a u podrumu niskim temperaturama fermentacije pokušavamo dobiti voćne arome. Trudimo se odraditi posao najbolje što znamo kako u vinogradu tako i u podrumu“, otkrila nam je Ivana Puhelek – Purek.

Foto: Vlado Mikulčić, Franjo Matković

Ukupno je dodijeljeno 11 posebnih odličja, 8 velikih zlatnih diploma, 73 zlatne, 126 srebrnih, 53 brončane, 11 priznanja. Među nagrađenima našli su se i velikogorički vinari. Franjo Matković za mješavinu bijelih sorti osvojio je zlatnu diplomu, ali i dvije srebrne za Chardonnay i Škrlet. Srebrnom diplomom nagrađen je Turopoljski škrlet Vlade Mikulčića.