Prijava

Vaša prijava

Stručnjaci upozoravaju: Zaustavite ovog cvrčka prije nego vam potpuno uništi vinograd


Zlatna žutica vinove loze, poznata i po francuskom nazivu Flavescence dorée je karantenska bolest čiju prisutnost u vinogradima treba iskorijeniti te spriječiti njeno daljnje širenje u Hrvatskoj, upozorila je inženjerka Marija Prnjak iz velikogoričke Savjetodavne službe.

„U vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi, pričinjavajući velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma, jednostanični bakterijski organizam koji živi i razmnožava se u provodnom sustavu biljaka (floemu). Epidemijsko širenje zlatne žutice u vinogradu uzrokuje za sada jedini poznati prirodni vektor ove bolesti, američki cvrčak. Taj kukac hrani se sišući sokove iz floema vinove loze, pri čemu usvaja fitoplazmu koju unosi u svoj organizam i prenosi je hranjenjem na zdrave trsove“, pojašnjava Prnjak.

Foto: entomofaune.qc.ca

Opasnu bolest vinove loze nije moguće suzbiti izravnim mjerama zaštite u vinogradima već je za sprječavanje njenog daljnjeg širenja potrebno uništiti zaražene trsove pa čak i čitave vinograde.

Simptomi Zlatne žutice vinove loze

Simptomi zlatne žutice postaju vidljivi od kraja lipnja i uočavaju se do kraja vegetacije. Kod bijelih sorti grožđa rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, nepravilno žuti i krto je pa se kod stiskanja rukom drobi. Kod crvenih sorti grožđa lišće crveni, a drugi simptomi su isti kao kod bijelih sorti

„Vinogradari Hrvatske obavještavaju se da prate pojavu simptoma koji bi upućivali na eventualnu pojavu zlatne žutice te da o tome bez odgode obavijeste nadležnog fitosanitarnog inspektora ili Zavod za zaštitu bilja, kaže inženjerka.

Suzbijanje američkog cvrčka

Suzbijanje američkog cvrčka provodi se u dva ili tri tretiranja. Prvo se provodi nakon cvatnje sredinom lipnja, kada se suzbijaju takozvane ličinke trećeg razvojnog stadija L3, prije nego što postanu zarazne. Drugo tretiranje provodi se u srpnju dva do tri tjedna nakon prvog tretiranja i poklapa se sa suzbijanjem druge generacije grožđanih moljaca.

„Po potrebi se provodi i treće tretiranje krajem srpnja ili početkom kolovoza, ako se tijekom srpnja ulovi tjedno četiri i više odraslih oblika američkog cvrčka po jednoj žutoj ljepljivoj ploči. Kod ovog tretiranja treba paziti na karencu i vrijeme berbe sorte koju se tretira“, dodala je Marija Prnjak.