Prijava

Vaša prijava

FOTO Kurija Modić-Bedeković ponovo proživjela svoje slavne dane


Kurija Modić-Bedeković vratila se na jedan dan u 19. stoljeće. Otvorila je vrata i u svoj voćnjak ponovo pustila plemićke dame i gospodu, plesali su se građanski plesovi, vozilo u kočijama i bilo je to pravo ladanje kakvo kurija nije doživjela već stotinama godina. Novu manifestaciju, Ladanje u kuriji Modić-Bedeković, koje se u subotu održalo prvi put organizirao je Muzej Turopolja.

“Dugo godina se kuha ideja da se imanje i objekt, koji su oboje impozantni i prekrasni, popularizira kroz manifestaciju vremena iz kojeg kurija datira. Ostvarili smo suradnju, kao i nekada u povijesti. Ova kurija zapravo je bila ladanjska kuća visokog plemstva iz Zagreba koje je izuzetno dobro korespondiralo i imalo suživot s domicilnim stanovništvom i to nam je bila baza za manifestaciju”, objasnila je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla.

Osim razgledavanja unutrašnjosti gdje su posjetitelji mogli pogledati film o Augustu Šenoi i njegovoj Slavici, KUD Mičevec uprizorio je i čitanje ljubavnih pisama koje si je slavni par pisao. Plesali su se građanski plesovi, odmaralo se u voćnjaku na ležaljkama i dekama, a bilo je prilike i probati tradicionalnu turopoljsku hranu.

“Nekada se slavilo gospojsko Turopolje, to su bila gospoda koji su bili ovako obučeni, s kišobranima, malo vrleši su bili, a oni su se šetali i uživali i nisu trebali delati jer su kmeti za njih delali. Zabavljali su se u svojim šumama i voćnjacima, kak i mi danas”, ispričala je Vera Caganić iz KUD-a Mičevec.

KUD Nova Zora iz Donje Lomnice koji se bavi izvornim folklorom prikazao je život i tradicijske vještine sela.

“Jako je lijepo, poseban je dojam i doživljaj, sad smo prvi puta obišli kuriju i baš je posebno. Jedva čekamo koncert na otvorenom, lijepa je priroda i lampice i neka se ponovi i iduće godine”, rekla je posjetiteljica.

Ladanje se jako svidjelo i djeci, a sedmogodišnja Nika rekla nam je i zašto:”Meni se jako sviđa, a pogotovo soba za cure i kupaona, ali i sve ostalo, lijepi su ormari i stolovi. Soba mi je najljepša jer ima klavir i lepeze“.

Kurija Modić-Bedeković izgrađena je 15. lipnja 1806. godine, a u narednim desetljećima obilazili su je umjetnici poput Franje pl. Lučića i turopoljskog zeta Augusta Šenoe. Dugo godina zjapila je prazna i zapuštena, a nakon renovacije povremeno prima izletničke grupe. No, ovom manifestacijom napokon joj se, pa makar i na jedan dan, vratio stari sjaj.

Galerija fotografija