Prijava

Vaša prijava

Uživajte u aktivnostima u vodi, ali budite oprezni


Osvježenje od ljetnih vrućina mnogi će potražiti u moru, rijekama, jezerima i bazenima. Toplo vrijeme je idealno je za uživanje u sportsko-rekreacijskim aktivnostima u i na vodi. No, to za sobom nosi i određene rizike. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu godišnje od utapanja umre 372 tisuće ljudi, a mala djeca, neplivači i kronični bolesnici najizloženiji riziku od utapanja.

„Djeca trebaju biti pod stalnim nadzorom, čak i pri kupanju u kadi i malim, plastičnim bazenima. Mala se djeca mogu utopiti u vrlo maloj količini vode u kratkom vremenskom razdoblju. Stalan nadzor roditelja ili drugih odraslih osoba jedno je od osnovnih pravila sigurnosti i prevencije utapanja“, poručili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodatnom riziku izlažu se osobe se kupaju u rijekama i jezerima. Prema preporukama Zavoda trebalo bi izbjegavati kupanje u rijekama i jezerima ili se kupati pod povećanim oprezom zbog mutne vode, često neravnog dna i iznenadnih prijelaza u dubinu, te hladnih struja i virova.

„Svi trebaju usvojiti mjere sigurnog ponašanja u vodi: ulaziti postupno u vodu, plivati u društvu, ne skakati u vodu, posebno ne skokom na glavu i ne zadržavati dugo dah pod vodom. Preporuka je ne ulaziti u vodu odmah nakon obroka, već najmanje dva sata nakon jela“, naglasili su iz HZJZ.

Naočito je opasno u vodu ulaziti u alkoholiziranom stanju. Alkohol negativno utječe na svijest, umanjuje kontrolu rasuđivanja te dovodi do smetnji u motoričkoj koordinaciji.

Unatoč svim mjerama sigurnosti, svakome se može dogoditi da zatreba tuđu pomoć ili se nađe u situaciji da nekom mora pružiti pomoć u vodi.

„Osoba koja se utapa može potopiti i tako ugroziti i drugu osobu, uključujući i najbolje plivače, stoga se preporučuje da se spašavanje, ako za to postoje uvjeti, prepusti osobama koje su uvježbane za spašavanje u vodi. Ako takvih osoba nema u blizini, osobi koja se utapa treba pristupiti s oprezom. Dobro je prilikom spašavanja koristiti pomoćna sredstva poput pojasa za spašavanje i slično. U slučaju potrebe, treba što prije započeti s osnovnim mjerama oživljavanja“, upozorili su na stranicama HZJZ.