Prijava

Vaša prijava

Nemojte postati žrtva lopova, policija savjetuje kako se zaštititi


Provale u domove najčešći su oblik teških krađa, a provalnici ih pomno planiraju. Policija upozorava kako su meta uvijek slabo zaštićeni objekti u kojima se nalazi vrijedna roba i novac.

“Zato u vrijeme godišnjih odmora i učestalijih putovanja treba biti dodatno oprezan i poduzeti neke od mjera samozaštite”, kažu iz Policijske uprave zagrebačke i dodaju kako su upravo iz tog razloga započeli s preventivnom akcijom pod sloganom ‘Dobar susjed – siguran stan‘ u sklopu koje su policajci počeli obilaziti zgrade te stanare savjetovati kako da se zaštite od provala i krađa.

“Čovjek nije otok i svatko od nas živi u zajednici, pa nam susjedi mogu biti dragocjeni i u prevenciji kažnjivih radnji. Imajte svog budnog susjeda, osobu od povjerenja koja će vam prazniti sandučić i obilaziti dom dok ste duže odsutni”, ističu iz policije.

Ideja se temelji na preuzimanju odgovornosti za druge, međusobnom poznavanju susjeda, potrebi da zaštite jedni druge, interveniraju u ime drugih te dojave policiji ako primijete nešto sumnjivo. No, cilj susjedskog nadzora nije samo motrenje i dojavljivanje, već i uočljivost jer, ističu iz policije, boravkom i druženjem u obližnjim parkovima, ulicama i dvorištima, činimo naše susjedstvo manje interesantnim za bilo koju vrstu kriminala.

Neki od savjeta koje policija daje građanima su da zaključavaju vrata, zatvaraju prozore i balkonska vrata, a za vlasnike kuća savjetuju ugradnju dodatne zaštite.

“Nadogradite mehaničku zaštitu koja se odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Prilaze kući ili stanu osvijetlite senzorskim svjetiljkama, a lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama ili željeznim rešetkama“, kažu iz policije i dodaju kako ne bi smjeli govoriti svima da putujete ili takve poruke ostavljati na telefonima i društvenim mrežama.

Dođe li ipak do provale, mogućnost vraćanja ukradenih stvari je veća ako ih vlasnik zna precizno opisati, pa se uvijek preporuča zapisivanje serijskih brojeva i fotografiranje vrijednijih tehničkih aparata i predmeta, kako bi ih se lakše identificiralo.

“Postoji mogućnost dolaska naših stručnjaka u vaš dom kako bi detektirali slabe točke te vam ponudili sigurnosna rješenja ili savjetovanje na terenu, a u tome slučaju možete obratiti Informativnom centru za prevenciju kako bismo dogovorili suradnju”, zaključuju iz policije.