Prijava

Vaša prijava

FOTO Zavirite u laboratorij i upoznajte ljude koji svakodnevno kontroliraju goričku vodu


Vodu za piće dobivamo iz 16 metara dubine, gdje se i nalaze crpke koje su u pogonu non-stop. Bunari su duboki čak 50 metara. Vodonosni sloj se nalazi već pet metara ispod površine zemlje. Osim kvalitetom i količinom, možemo se pohvaliti i zdravstvenom ispravnošću goričke vode. Nju je potrebno samo preventivno dezinficirati na samom bunaru, što se postiže s 0,1-0,3 mg/l klora. Voda se dodatno klorira na vodospremama i precrpnim stanicama koje su udaljene od samog izvorišta, kao što je slučaj u općinama Kravarsko, Pokupsko i Orle.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Strogi sustav kontrole

Vodovodni sustav je strogo kontroliran, neprekidno se prati iz nadzorno-upravljačkog sustava na vodocrpilištu, a nadziru ga Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije te laboratorij VG Vodoopskrbe kojim upravlja diplomirana inženjerka bilogije Kata Gorenc. Djelatnici tog internog laboratorija na hidrantima uzimaju uzorke vode, nakon čega slijedi detaljna fizikalno-kemijska i mikrobiološka analiza, u što smo se i sami uvjerili na licu mjesta.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Naš laboratorij godišnje analizira između 600 i 650 uzoraka vode, dok akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na godinu kontrolira između 400 i 450 uzoraka vode. Oni to čine iz slavina vrtića, škola i ostalih ustanova. Također, jednom godišnje kontroliraju takozvanu sirovu vodu, prije nego prođe kloriranje“, priča nam inženjerka Gorenc, dodajući kako uzorke uzimaju i prilikom obilaska objekata na vodospremi i precrpnim stanicama.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Uzorci se uzimaju u prijepodnevnim satima, u laboratorij se donose između 12 i 13 sati i onda se obrađuju. Oni su sukladni odredbama važećeg Zakona o vodi za ljudsku potrošnju te Pravilnika o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju“, pojašnjava inženjerka.

Voda ‘vrlo ukusna’

O izvrsnoj kvaliteti naše vode svjedoče baš svi parametri. Stručnjaci kažu kako je gorička voda vrlo ukusna, što doprinosi i njezina tvrdoća, odnosno veća količina minerala.

„Kvaliteta vodne usluge znači i da je voda zdravstveno ispravna, dostupna u dovoljnim količinama i da nema prekida u isporuci. Ona je vrlo tvrda i iznosi 20-24 njemačkih stupnjeva (°dH), što govori o kvaliteti naše podzemne vode. Važno je napomenuti kako ta tvrdoća nema štetan utjecaj na ljudsko zdravlje, već naprotiv. Taj kamenac sastoji se od minerala soli, magnezija i kalcija, koji su nam potrebni za kosti i ostale organe“, ističe Kata Gorenc.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Regulacija tlaka u sustavu

Voda se nakon obvezne dezinfekcije (kloriranja) iz bunara distribuira u magistralne cjevovode. Vodoopskrbnom mrežom ona teče pod pritiskom i tako ulazi u objekte sve do slavina.

„Tlakove u vodoopskrbnom sustavu reguliramo sofisticiranim hidrauličkim ventilima, a rad sustava osigurava vodosprema Velika Gorica izvedena još početkom 1970-tih godina na stambenom objektu na Trgu M. Tita. U pitanju je veliki cilindrični spremnik od dvije komore, kapaciteta 1000 kubika. Regulacija tlaka uvedena zadnjih nekoliko godina znatno je smanjila broj kvarova na glavnim cjevovodima”, kazao je direktor VG Vodoopskrbe Nikica Visković.

Galerija fotografija: