Prijava

Vaša prijava

Prijavite nekretnine ili ćete porez plaćati po najvišem koeficijentu


Zbog poreza na nekretnine koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, a koji će u cijelosti zamijeniti komunalnu naknadu, iz Grada Velike Gorice pozivaju vlasnike nekretnina, stambenih i poslovnih prostora te neizgrađenog građevinskog zemljišta da dostave podatke prema kojima će im se obračunati porez.

Prema Zakonu o lokalnim porezima, oporezivat će se stambeni i poslovni prostor, garažni prostor te drugi pomoćni prostori, kao i ostali prostori bez namjene, građevinsko zemljište koje se koristi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti i neizgrađeno građevinsko zemljište ako se nalazi u građevinskom području. Oporezivat će se i nekretnine koje nisu za uporabu, no na njih će se primjenjivati niži koeficijent.

“Sukladno Zakonu o lokalnim porezima, porez na nekretnine obračunavati će se na ukupnu neto podnu površinu nekretnine (prostora koji je oporeziv) sukladno propisu i uvjetima i mjerilima za utvrđivanje zaštićene najamnine te stvarnu površinu zemljišta”, kažu iz Grada Velike Gorice.

 

Razlika između komunalne naknade i poreza na nekretnine je ta što su, uz koeficijent namjene i koeficijent zone, uvedena još dva kriterija i to koeficijent stanja te koeficijent dobi nekretnine. Iz tog razloga, porezni obveznici moraju popuniti obrasce te za svaku nekretninu ispuniti posebnu prijavu.

“Ukoliko porezni obveznik ne dostavi tražene podatke, Grad Velika Gorica će utvrditi poreznu obvezu s najvišim koeficijentom za stanje i s najvišim koeficijentom za dob nekretnine”, upozoravaju iz Grada i dodaju kako je obrasce potrebno dostaviti najkasnije do 31. listopada ove godine.

Obrasce za porez na nekretnine građani mogu pronaći na internetskim stranicama Grada Velike Gorice.