Prijava

Vaša prijava

U Velikoj Gorici godišnje od hepatitisa obole četiri osobe


Svjetski je dan hepatitisa. Riječ je o virusnoj upali jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja njezinih stanica. Postoji nekoliko tipova, no svakako se najviše pozornosti pridaje hepatitisu B i C.
“Prosječni broj oboljelih od B hepatitisa u Zagrebačkoj županiji je oko 13 godišnje, a za C hepatitis taj je broj manji, oko osam slučajeva godišnje. U Velikoj Gorici je prosječan broj, u posljednjih osam godina, godišnje dva oboljela od hepatitisa B i dva od hepatitisa C. To se, naravno, odnosi na slučajeve koji se prijave”, pojasnila je doktorica Vanja Slavić-Vrzić iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije i dodala kako su najčešći načini prijenosa i zaraze su nezaštićeni spolni kontakt te nesterilni medicinski instrumenti, a posebno se to odnosi na nemijenjanje igala kod intravenskih ovisnika.
Nažalost, u Velikoj Gorici se ne može testirati na hepatitis, no građani to mogu učiniti u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević te Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu u Zagrebu.