Prijava

Vaša prijava

FOTO U Vukovini čuvaju običaj pečenja kukuruza i pričanja starih priča


Vukovina je dobila novu manifestaciju i to u dvorištu lijepe, ali zapuštene kurije Alapić. Pa, iako se ovako mještani okupljaju svake godine, sada je događanje dobilo i svoj naziv – “Vidim, čujem i mirišem ljeto“, a na njega su pozvani svi koji žele vidjeti kako se na selu provode ljetne večeri. Glavna ideja bila je očuvati tradiciju pečenja kukuruza, a sve je organizirala Udruga Vukovina u srcu.

“Ideja je svake godine ista, želimo se okupiti i pokazati djeci kako se peče kukuruz, da znaju gdje raste kukuruz i kako se on sve može pripremiti za jelo. Pogotovo mi je drago za djecu koja nisu vidjela kako izgleda kukuruz u komušini, ne znaju što je otučak, ne znaju se igrati s tim i mislim da je interesantno da im to pokažemo, a to privlači i ljude iz okolice”, ispričala je predsjednica Udruge Vukovina u srcu Sandra Maršić.

05.08.2017. Vukovina – Udruga Vukovina u srcu organizirala ‘Vidim, čujem i mirišem ljeto’ u dvorištu kurije Alapić. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Pečenju kukuruza organizatorice su dodale projekcije filmova na otvorenome i izložbu skulptura Mladena Mikulina te tako stvorile zanimljivo kulturno događanje.

Pod krošnjom starog drveta u dvorištu kurije Alapić na pričaonici Kazimira Šipušića moglo se čuti što su to moguti, legendu o plavom žapcu, jastrebu iz Turopoljskog luga, nešto o povijesti Vukovine te od kuda su došli i tko su bili vukovinski Alapići. U pričama su podjednako uživali i stariji i mlađi.

Mladen Mikulin govorio je posjetiteljima o svojim radovima, članice udruge, obučene u krinoline, posjetitelje su provele po kuriji i objasnile kako se u njoj nekada živjelo, a bila je tu i radionica izrade strašila i lutkica od komušine.

“Dečki iz kluba Jelačić i DVD-a su nam pomogli da ne budemo gladni i žedni”, dodala je Maršić.

05.08.2017. Vukovina – Udruga Vukovina u srcu organizirala ‘Vidim, čujem i mirišem ljeto’ u dvorištu kurije Alapić. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

“Žene naše vrijedne su, pa su radile i domaće tijesto. Pripremile su štrudle i pite od domaćih jabuka. Kolače prodajemo, a sva sredstva idu u blagajnu naše udruge. Za dobre kolače važni su i način izrade tijesta, vrsta jabuka i ono što se stavi u jabuke, ali najvažnija je ljubav prema domaćim proizvodima, prema udruzi, prema ovom mjestu i ovom događanju”, ispričala je Ljerka Kovačević, potpredsjednica Udruge Vukovina u srcu.

Galerija fotografija