Prijava

Vaša prijava

Turopoljski lug u subotu u znaku tradicionalne „Žirovine“


U Turopoljskom lugu u subotu će se održati tradicionalna „Žirovina“ u organizaciji Plemenite opčine turopoljske. Program počinje u 11 sati svetom misom u crkvi Sv. Fabijana u Kučama, a nakon toga članovi POT-a i njihovi prijatelji uputit će se u Lugarnicu u Turopoljskom lugu gdje će biti predan izvještaj o rodnosti žira.

Tijekom dana posjetitelje očekuje zanimljiv program u hladovini stoljetnih hrastovih krošnji. Tako je za 13 sati najavljeno predstavljanje knjige „Magna silva“ (Velika šuma) kojim autor Aleksandar Božić trajno ovjekovječuje vezu šume s ljudima ovoga kraja. Događanje će se posebno i ovjekovječiti likovnom kolonijom goričkih umjetnika koji će ljepote Luga staviti na platno, a oni koji ih žele vidjeti u živo mogu se pridružiti biciklistima iz Velike Gorice koji će u 12 sati krenuti rutom od mosta u Kučama kroz Lug prema mostu na Odri u Selcu.

Posjetitelji će se moći okušati i u seoskim igrama od baltičanja, povlačenja užeta do gađanja praćkom. Domaćini će za svoje goste pripremiti i domaći gulaš od mesa turopoljske svinje, a za glazbenu kulisu zaduženo je Hrvatsko pjevačko društvo „Kučani“.

„Organizacijom ove Žirovine još jednom pokazujemo kako je Turopoljcima mjesto u njihovom Lugu čiju povijest i vezu s Plemenitom opčinom ćemo čuti kroz predavanje i predstavljanje knjige Magna silva. Pozvali smo prijatelje iz VG Tur Teama koji će ukazati na cikloturistički potencijal ovoga kraja, ali i rutom ukazujemo na naša očekivanja da se Kučki i Selečki most stave u svoju funkciju. S obzirom na najavljene visoke temperature ovoga vikenda neće biti ljepšeg mjesta od hladovine stoljetnih hrastovih šuma Turopoljskog luga pa vas pozivamo da nam se pridružite na Žirovini – poručio je Juraj pl. Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske.