Prijava

Vaša prijava

One su ukras naših krovova, ali i dio naše tradicije


Bijela roda najpoznatija je i najpopularnija ptičja vrsta u Hrvatskoj jer najveći dio svog života provede upravo u blizini ljudi, odnosno u selima i na poljoprivrednim površinama. Sake godine na današnji dan obilježava se Dan roda, a ove ptice postale su simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika. Hrvatsku prema procjenama nastanjuje oko 1300 parova, od čega se oko 550 parova gnijezdi uz rijeku Savu, a s oko 250 parova Zagrebačka županija u samom je vrhu po njihovoj brojnosti.

„Želja nam je upravo na današnji dan upozoriti na važnost očuvanja ove strogo zaštićene vrste. Glavni razlog ugroženosti bijelih roda na našem području je nestanak njihovih prirodnih staništa“, otkrila nam je Martina Glasnović, ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Rode preferiraju vlažne livade i poljoprivredna zemljišta koja se koriste na tradicionalan način jer upravo na takvim staništima nalaze najviše hrane, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s TZ Pisarovina i Udrugom Tri rijeke Dan roda obilježit će 2. i 3. rujna u Donjoj Kupčini. U ovom selu s najvećim brojem roda, u sklopu dvodnevnog programa, održat će se humanitarna biciklijada, predavanja o rodama, etno koncert, a bit će predstavljena i Antologija međunarodnog natječaja za haiku na temu „bijela roda“.