Prijava

Vaša prijava

Dani europske baštine: U knjižnici predavanje o vezi čovjeka i prirode u Turopolju


U sklopu Dana europske baštine u Velikoj Gorici Gradska knjižnica organizira predavanje ‘Prirodna baština Turopolja‘ na kojemu će govoriti Željko Španjol iz Zavoda za ekologiju i uzgajanje šuma Šumarskog Fakulteta u Zagrebu. Predavanje u Središnjem odjelu za odrasle gradske knjižnice počinje u četvrtak u 12 sati.

“Kroz predavanje Željka Španjola upoznat ćemo specifične prirodne resurse turopoljskoga kraja – vegetaciju, floru, faunu, prirodne krajolike i njihovo biološko, ekološko i prostorno značenje – sve ono što je, s obzirom na neraskidivu vezu čovjeka i prirode, na specifičan način oblikovalo živote ljudi i način života na ovom području”, kažu iz Gradske knjižnice Velika Gorica.

13.08.2017. Pokupsko – Općinski plov 2017.. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Uz kratak povijesni prikaz suživota čovjeka s prirodom na ovim prostorima, bit će govora i o zakonskoj zaštiti i prijedlozima za daljnju zaštitu i valorizaciju krajobraznih cjelina u Turopolju.

Dodajmo i kako su Dani europske baštine u Velikoj Gorici višednevna manifestacija kojoj je cilj promovirati baštinu u najširem smislu. Manifestacija je tematski i vremenski usklađena s nacionalnom i međunarodnom manifestacijom. Prema prijedlogu Europskog vijeća ovogodišnja zajednička tema je Baština i priroda: krajolik mogućnosti. Velikogorička manifestacija ove će se godine baviti ljudskim djelovanjem u prostoru, transformacijama prirodnog u kulturni krajobraz te potrebnim vještinama i znanjem za obnovu i očuvanje kulturne i prirodne baštine.