Prijava

Vaša prijava

Cijepljenje protiv gripe


Krenula je sezona cijepljenja protiv gripe. Cijepljenje se preporuča ljudima slabijeg imunološkog sustava – ističe voditeljica velikogoričke ispostave županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Gordana Pajan Lehpaner. To su osobe starije životne dobi, osobe koje boluju od kroničnih bolesti (bolesti srca, bubrega, pluća..), zaposleni u zdravstvu i ostali zdravstveni djelatnici koji sudjeluju u njezi bolesnika. Ove prioritetne skupine stanovništva mogu se cijepiti besplatno, naglašava Pajan Lehpaner, kao i trudnice, a ostale zainteresirane osobe mogu se cijepiti kod svojih liječnika ili u Zavodima za javno zdravstvo.

Simptomi gripe su: opće loše osjećanje, bolovi po cijelome tijelu, zimica praćena visokom temperaturom, a nakon toga se javljaju simptomi bolova u grlu i kašlja.

Ako vas uhvati gripa, preporučuju se terapije kojima liječimo i ublažavamo simptome. To su prije svega lijekovi za snižavanje temperature i protiv bolova , mirovanje, podizanje imunološkog sustava vitaminom C te treba piti puno tekućine.

Kako bi cjepivo imalo utjecaja na organizam, najbolje se cijepiti do kraja prosinca.

 


Petra Robić pobjednica Mastersa