Prijava

Vaša prijava

Iz Grada potvrdili: Ništa od poreza na nekretnine


Grad Velika Gorica objavio je na svojoj internetskoj stranici kako je 11. listopada stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim porezima. Ovim izmjenama Zakona brišu se odredbe o porezu na nekretnine kao lokalnom porezu jedinica lokalne samouprave, koji je trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018. godine. Prema tome, vlasnici nekretnina, stambenih i poslovnih prostora te neizgrađenog građevinskog zemljišta ne moraju dostaviti podatke prema kojima će im se obračunati porez, kako je to bilo najavljeno.

“Zadržat će se sustav poznatih javnih davanja: komunalna naknada, porez na kuće za odmor i spomenička renta. Podaci koji su prikupljeni te pripremne radnje za primjenu poreza na nekretnine, koristit će se za utvrđivanje i naplatu postojećih javnih davanja, odnosno za ažuriranje baze podataka istih”, ističu iz Grada.

Također, po Zakonu o komunalnom gospodarstvu, obveznik plaćanja komunalne naknade dužan je upravnom tijelu nadležnom za komunalno gospodarstvo na čijem se području nekretnina nalazi u roku od 15 dana od trenutka nastanka prijaviti svaku promjenu, kao što su promjena kvadrature objekta ili promjena obveznika.