Prijava

Vaša prijava

Na 11. Sajmu poslova ciljani brzi razgovori poslodavaca s tražiteljima posla – Speed dating


„Krajem rujna na području Županije evidentirano je 27,4% manje nezaposlenih nego u istom razdoblju prošle godine, a stopa nezaposlenosti od 9,8% pokazuje nam da imamo praktički najmanji broj nezaposlenih od osnutka Županije. Razlog tome možemo naći u našem kontinuiranom ulaganju u poduzetnike i poduzetničke zone“, izjavila je zamjenica župana Nadica Žužak“, na otvorenju Sajma poslova u zagrebačkom Pučkom otvorenom učilištu. Žužak je također istaknula kako prihod poduzetnika u županiji kontinuirano raste te je po tome Zagrebačka županija na drugom mjestu, odmah iza Zagreba.

Od mjere do karijere

Na Sajmu poslova se nezaposlenim ljudima i onima koji traže zaokret u karijeri predstavilo 80-ak izlagača, većinom iz privatnog sektora. Organizirane su i radionice „Od mjere do karijere“, usmjerene na uspješno traženje posla, profesionalno informiranje o razvoju karijere, ciljani brzi razgovori poslodavaca s tražiteljima posla – Speed dating te različita predavanja. Na radionicama je sudjelovala i Monika, koja se nedavno vratila iz Njemačke.

“Dok drugi odlaze van, evo mene natrag u Hrvatsku koja je najljepša zemlja na svijetu. Na Sajmu poslova želim donijeti odluku hoću li sama otvoriti vlastiti biznis ili pronaći negdje posao. U svakom slučaju, poticaji bi mi dali vjetar u leđa da postanem poduzetnica. U svakom slučaju, zanima me područje turizma”, ispričala nam je Monika.

Nedostatak radne snage

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuo je kako su nam pokazatelji naklonjeni, ali da se gospodarstvenici suočavaju s novim problemom.

“Nezaposlenost nam je rekordno niska. Na razini Hrvatske ona iznosi 10,6 posto. Raste nam zaposlenost, ali isto tako imamo velik nedostatak radne snage”, rekao je Pavić naglasivši i važnost Europskog socijalnog fonda kroz koji je u ovoj godini osigurano više od pola milijarde kuna za aktivne mjere zapošljavanja.