Prijava

Vaša prijava

FOTO Knjiga ”Rodoslovlje obitelji Podlapca” kao spomenik precima


Predstavljanje knjige ”Rodoslovlje obitelji Podlapca” u izdanju Matice Hrvatske, Ogranak Velika Gorica, održana je sinoć u okviru 192. Matičinog četvrtka u Muzeju Turopolja. Knjigu su predstavili Stjepan Rendulić, predsjednik velikogoričkog ogranka Matice Hrvatske, Stipe Bilić (Gradska knjižnica Velika Gorica) i autor Đuro Mesić.

Prema riječima autora Mesića u knjizi su ”sabrana rodoslovlja svih obitelji – kuća iz ličkih mjesta Podlapca / Podlapače i Jagodnjeg koja su mu bila dostupna u njegovom intenzivnom istraživačkom radu dugom jedno desetljeće. U rodoslovljima su svoje mjesto našli preci i njihovi nasljednici raseljeni od 1800. do 1950. godine diljem Hrvatske, Amerike, Argentine, Australije, Francuske, Kanade, Njemačke, Perua, Slovenije, Srbije, …”

Autor je iskreno priznao da je ovaj njegov projekt nastao kao želja da odgonetne posve nepoznati životni put i kraj oca njegove supruge Marije, a knjigu je posvetio svojim unucima (Nina, Ema, Maja i Tomo), ”s ponosom, poštovanjem i ljubavi prema precima”. U predgovoru je Đuro Mesić, između ostalog, napisao: ”Nastojao sam na znanstveno utemeljenim činjenicama i prema kazivanju kazivača spasiti od zaborava dio naše prošlosti, a prihvaćanje ove knjige u Podlapači i diljem Hrvatske bio bi mi poseban oblik priznanja i nagrada, kao i nagrada svima koji su me podržavali.”

Đuro Mesić rođen je 04.02.1955. i odrastao u naselju Golobrdci (Požeško-slavonska županija) u sastavu Grada Požege. Školovao se u Školi učenika u privredi i Veleučilištu Požega. Radio je u tvornici Zvečevo 23 godine. U Domovinskom ratu odazvao se pozivu pirotehničara radeći 21 godinu kao pirotehničar, voditelj momčadi, tvrtki i radilišta te pirotehnički nadzornik. Sada je u mirovini i živi u Novom Čiču.

Galerija fotografija