Prijava

Vaša prijava

FOTO Cityportal na otvorenju NATO-ovog objekta na Plesu


U vojarni na Plesu svečano je otvoren objekt u kojem će biti smješteni pripadnici hrvatske sastavnice NATO saveza. Riječ je o postrojbi od 52 pripadnika bojne veze Hrvatske vojske koja se nalazi pod operativnim zapovjedništvom Savezničkog zapovjedništva snaga za Europu. Na plesu će se tako nalaziti komunikacijski i informacijski servisi potrebni za zapovijedanje u realnom vremenu.

07.11.2017. Velika Gorica – Otvorenje NATO-ovog objekta na Plesu. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Meni je drago da Hrvatska ima jedan ovakav objekt, koji je u funkciji razvoja sposobnosti Hrvatske vojske. On će služiti hrvatskoj sastavnici NATO grupe za komunikacijsko-informacijske sustave. Vrlo je moderan po svim sigurnosnim standardima i omogućava da postrojba može odraditi sve zadaće koje su bitne. Napravljen je sukladno svim nato standardima i ono što je važno izgrađen je i financiran od strane NATO-a“, rekao je ministar Damir Krstičević.

Radovi na novotvorenom objektu započeli su u veljači 2016. godine, a u studenom je izvršen tehnički pregled , primopredaja i useljenje postrojbe. Vrijednost projekta je 3,73 milijuna eura i većinom je financiran sredstvima NATO-a, dok je Ministarstvo obrane trebalo platiti samo PDV.

07.11.2017. Velika Gorica – Otvorenje NATO-ovog objekta na Plesu. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Izrazito je važno imati dobro imati dobro educirane tehničare i operatere, koji će raditi u primjerenim objektima, a ovo je dobar primjer kako to treba izgledati“, kratko je prokomentirao zapovjednik NATO grupe za komunikacijsko-informacijske sustave general-bojnik Walter Huhn.

Novim prostorom i opremom najviše su oduševljeni ipak pripadnici ove postrojbe. Do sada su sudjelovali u sedam vježbi Saveza, ali i u NATO-ovoj misiji potpore miru u Afganistanu „Resolute support“ i aktivnostima „NATO support to Turkey“.

07.11.2017. Velika Gorica – Otvorenje NATO-ovog objekta na Plesu. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Novi prostor olakšat će život i rad pripadnika postrojbe, koji je vrlo izazovan i dinamičan. Radimo u međunarodnom okruženju, a kad imate kvalitetnu opremu na kojoj radite svaki dan povećavaju se i vaše sposobnosti“, istaknuo je satnik Mario Lukežić, zapovjednik satnije.

Jedna od zanimljivosti koja je vezana za ovaj projekt je to da je NATO dopustio izuzeće od međunarodnog natječaja, te je hrvatskoj strani dozvoljeno da provede nacionalni javni natječaj za izvođača radova. Na njemu je posao dobila gorička tvrtka Gradel d.o.o..

Galerija fotografija