Prijava

Vaša prijava

Predavanje ‘Crveno ili bijelo? Bijelo ili crveno?’ otkrit će vam povijest hrvatskog šahiranog grba


Matičin četvrtak za ovaj je put pripremio predavanje o boji početnog polja hrvatskog šahiranog grba. Naslov predavanja Maria Jareba iz Hrvatskog instituta za povijest je ‘Crveno ili bijelo? Bijelo ili crveno?‘, a poslušati ga možete u četvrtak u 19 sati u Muzeju Turopolja.

“Jedna od važnih karakteristika uporabe hrvatskoga šahiranog grba od najstarijeg sačuvanog primjera do danas nedosljednost je u određivanju boje početnoga polja, a nedosljednost je zabilježena i u broju polja. Posljedak toga su brojne kombinacije hrvatskoga šahiranog grba s obzirom na boju početnoga polja i s obzirom na broj polja, pa se je njegova prepoznatljivost stoljećima temeljila prvenstveno na činjenici što je to bio šahirani grb koji se je sastojao od srebrnih (bijelih) i crvenih polja”, stoji u najavi predavanja.

U novije se vrijeme u dijelu medija i u javnosti pojavio stereotip o jednoj od njegovih inačica, o onoj s početnim bijelim poljem, kao o ‘ustaškom grbu‘ i hrvatskoj trobojnici s takvim grbom kao o ‘ustaškoj zastavi‘.

“Taj se stereotip temelji na nepoznavanju činjenica i povijesti hrvatskoga šahiranog grba, no njegovo ponavljanje u medijima i u dijelu javnosti i dalje je vjeran pratilac svakog javnog isticanja grba s početnim bijelim poljem“, piše u pozivu na predavanje.


Predstavljena aplikacija DroneRadar