Prijava

Vaša prijava

Svaki vozač u novom autu morat će imati sustave za pomoć u vožnji


Sustavi za pomoć u vožnji, automatsko kočenje koje prepoznaje pješake ili pametni sustavi za regulaciju brzine, trebali bi biti obvezni u novim automobilima, zatražio je Europski parlament u rezoluciji o poboljšanju sigurnosti na cestama usvojenoj u utorak, priopćio je Europski parlament, a prenosi Hina.

Svake godine na europskim cestama smrtno strada oko 25 500 osoba, dok oko 135 000 osoba zadobije teške ozljede i to većinom (90% nesreća) zbog ljudske greške, navodi se u priopćenju. Novi automatski sustavi za izbjegavanje i ublažavanje nesreća, poput automatskog sustava kočenja u slučaju nužde koji prepoznaje pješake i bicikliste, te smanjuje brzinu automobila kako bi se izbjegli sudari, mogu spasiti živote. Pametni sustavi mogu također automatski regulirati brzinu i ispravljati smjer vozila, kad vozač nenamjerno napusti prometnu traku, već se nalaze u brojnim novim automobilima na cestama. Međutim, takvi sustavi danas su uglavnom rezervirani za skuplje ili samo neke, ograničene, modele.

Zbog brojnih korisnih karakteristika zastupnici žele obvezati proizvođače da automatski sigurnosni sustavi budu dio svih novih vozila. Tri četvrtine novih vozila nije opremljeno s automatskim sustavima za sprječavanje nezgoda, a glavni razlog je njihov trošak. Kako uvođenje u automobile ne bi ovisilo o platežnoj moći građana, zastupnici predlažu da uvođenje istih treba postati obvezno.

“Bez obzira jesmo li vozači, pješaci ili biciklisti – svi griješimo. U tim slučajevima nam automatski sustavi pomoći poput tihih kopilota pomažu izbjeći nezgode“, kaže izvjestitelj Dieter-Lebrecht Koch (EPP, Njemačka).

“Svatko bi trebao moći kupiti takav automobil. Upravo zbog proširene primjene, cijena takvih automobila neće biti previsoka, a oni će biti samo malo skuplji“, objašnjava Koch koji je pripremio prijedlog rezolucije pod nazivom „Spašavanje života: poboljšanje sigurnosti automobila u EU-uˮ. Zastupnici također traže i nultu stopu tolerancije na alkohol u krvi za sve „nove“ i profesionalne vozače.


Hribarova Filmska družina dobila novčana sredstva