Prijava

Vaša prijava

FOTO EU između integracije i dezintegracije


Jednodnevni seminar za nastavnike društvenih predmeta srednjih škola Zagrebačke županije pod nazivom ”EU između integracije i dezintegracije” u organizaciji Atlantskog vijeća Hrvatske i Gimnazije Velika Gorica održan je danas u prostorijama Gimnazije. Naglasak seminara o suvremenim međunarodnim odnosima stavljen je na područje Europe, odnosno Europske unije koja je kruna dosadašnje politike europske integracije. Danas ovisi o globalnim kretanjima i procesima te interesima različitih čimbenika u međunarodnom okružju.

Ideja ujedinjene Europe u obliku zajedničkog djelovanja država postupno se ostvarivala, ali sve su brojniji izazovi današnjice: problemi ekonomsko financijske prirode vezani prvenstveno uz zajedničku valutu, pitanje regionalizma i nacionalizma, veliki val izbjeglica, Brexit. Glavno pitanje je, kako će dalje teći procesi dezintegracije i hoće li sadašnji dugotrajni proces izgradnje mira i suradnje biti jači od izazova te hoće li veliko europsko dostignuće biti sačuvano.

Uvodnu riječ imala je ravnateljica Gimnazije Brankica Žugaj, a predavači su bili: Radovan Vukadinović, Lidija Čehulić Vukadinović, Monika Begović, Boško Picula, Jadranka Polović i Mladen Nakić. Seminar je u popodnevnim satima okončan završnom raspravom.

Galerija fotografija