Prijava

Vaša prijava

FOTO Pod motom ‘Volim život’ počeli su Dani osoba s invaliditetom


U povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, večeras su u Velikoj Gorici počeli Dani osoba s invaliditetom, koji će se pod motom ‘Volim život’ održavati do subote, 9. prosinca.

O projektima koji će im unaprijediti život te o njihovim potrebama, poput adekvatnijih prostora za rad udruga, govorilo se na tradicionalnom susretu gradonačelnika Dražena Barišića i građana s invaliditetom.

04.12.2017. – Velika Gorica – Dani osoba s invaliditetom. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Jedna od organizatorica projekta ‘Volim život’, Petra Žuvela, istaknula je važnost provođenja Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, koja je omogućila dobivanje posebnog transportnog vozila, realizaciju savjetovališta za djecu s teškoćama u razvoju i projekta osobnog asistenta u nastavi.

„Grad Velika Gorica prepoznao je naše potrebe i probleme u okviru Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, koju provodi već devet godina. Nakon prve i druge Strategije, u pripremi je i treća. Taj dokument nama je jako važan jer je sustavan i na stručan način planira mnoge programe i aktivnosti koje utječu na kvalitetu našeg života u svim životnim područjima“, kazala je Žuvela.

04.12.2017. – Velika Gorica – Dani osoba s invaliditetom. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Gradonačelnik Barišić je istaknuo kako će treća Strategija od 2018. do 2022. godine biti iskorak prema naprijed.

„Kada govorimo o prijevozu osoba s invaliditetom, potreba je za više od jednog vozila te Grad treba razmišljati o nabavci još jednog. Također, kada su u pitanju vrtići za djecu s posebnim potrebama, nije dovoljan samo nedavno otvoreni vrtić u Cvjetnom naselju. Mogućnosti će se uvijek naći ako ćemo biti razumni i svi zajedno sudjelovati u izradi te Strategije“, rekao je Barišić, ističući kako je od realiziranih projekta iznimno važna integracija učenika s teškoćama u razvoju u redovan obrazovni sustav.

„To je omogućio projekt Svako dijete ima pravo na obrazovanje, za koji smo iz europskog socijalnog fonda uspjeli povući čak 9,4 milijuna kuna. Sredstva su bila dovoljna za 53 djece u četiri školske godine, u našim osnovnim školama. S obzirom da su potrebe bile veće, još smo iz vlastitog proračuna s 450 tisuća kuna osigurali plaće za 13 pomoćnika u nastavi. Ukupno je to gotovo 10 milijuna kuna za četiri godine“, rekao je Barišić.

04.12.2017. – Velika Gorica – Dani osoba s invaliditetom. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Na kraju susreta prikazan je film o Udruzi Suncokret, nakon čega je otvorena izložba fotografija i rukotvorina, također Udruge Suncokret.

Galerija fotografija: