Prijava

Vaša prijava

Vatrogasci upozoravaju: Božićno drvce puno je smole, lako plane i zapali stan!


Dolaskom razdoblja adventa povećava se opasnost od izbijanja požara. Vatrogasci upozoravaju kako je božićna rasvjeta koja se nalazi na tržištu često neispravna, a da se prskalice koriste u blizini gorivih površina. Mnogi građani nisu svjesni rizika od postavljanja lampica na prirodno božićno drvce, koje je puno smole, brzo se osuši i lako plane. Svega 30 sekundi je potrebno da drvce izgori, a da vatra zahvati okolni namještaj i zapali cijeli stan. Prije nego što odete na počinak, rasvjetu na drvcu svakako ugasite.

Osim što mogu uzrokovati invaliditet, opasnost od požara predstavljaju i pirotehnička sredstva. Prilikom bacanja petardi i raketa djeca uglavnom ne vode brigu o površini na koju će ti predmeti pasti, a što lako može dovesti do požara.

“Jako malo je potrebno kako bi požar izbio, a isto tako je mali napor potreban kako bi se požar spriječio. Pridržavanjem savjeta vatrogasaca zajednički možemo osigurati mirne blagdane za građane, ali i za vatrogasce”, kaže načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović.

Savjeti vatrogasaca:

  • upaljene svijeće ne ostavljajte bez nadzora
  • nemojte koristiti neispravnu božićnu rasvjetu
  • ne palite prskalice na boru
  • ne postavljajte bor u blizini izvora topline
  • budite oprezni s korištenjem pirotehničkih sredstava.