Prijava

Vaša prijava

Budite oprezni? Možda žive s vama, a da ni ne znate


Pojava ušiju česta je pojava u djece predškolske i osnovnoškolske dobi. Iako se najčešće pojavljuje početkom školske godine i u proljeće, nije rijetkost da se epidemija pojavi i u drugim dijelovima godine. Riječ je o parazitima koji se hrane krvlju svojih domaćina, a omiljeno prebivalište im je ljudsko vlasište. Izvan njega maksimalno mogu preživjeti do dva dana, uslijed nedostatka hrane.

„Uš ne skače i ne leti zrakom, već prilikom bliskog doticaja vlasišta prelazi na glavu drugog djeteta ili odrasle osobe. Može se prenijeti korištenjem zajedničkih češljeva, četki za kosu, kapa, ukrasnih traka za kosu, jastuka/jastučnica, ručnika i ovratnika na odjeći“, objasnili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Odrasle uši jajašca, odnosno gnjide lijepe na pojedinačnu vlas uz samo vlasište. Teže ih je uočiti u svjetlijoj kosi, a ljudi ih često mijenjaju za prhut. Najlakše ćete ih uočiti na dijelovima vlasišta oko ušiju, na potiljku te u šiškama. Iz jajašaca se sedam do deset dana razviju nove jedinke, koje polažu nova jajašca.

Pri pojavi ušiju izrazito je važno obavijestiti roditelje, kako bi se redovnim pregledima i njihovim uništavanjem zaustavila epidemija u razredima i vrtićkim grupama.

„Važno je provesti razušivanje sve djece u kolektivu i svih članova njihovih obitelji, koji također mogu biti zahvaćeni ušljivosti. Ako svi u kolektivu istodobno postupe prema preporukama, žive će uši sigurno biti uništene. Svi ukućani trebaju oprati kosu istim šamponom, promijeniti i oprati češljeve, četke, odjeću, posteljinu (na 60 °C) jer je moguće da imaju uši, a da to nisu primijetili“, dodaju iz HZJZ-a.

Nesavjesne roditelje koji puste djecu s ušima u školu i vrtić, odgojne i obrazovne institucije dužne su prijaviti nadležnom Centru za socijalnu skrb zbog zanemarivanja djeteta.