Prijava

Vaša prijava

Nacionalni nogometni stadion u Velikoj Gorici?


Kao bomba odjeknula je jučer (četvrtak, 28. prosinca 2017.) vijest u jedinim dnevnim sportskim novinama u Hrvata. HNS i ponovo izabran predsjednik Davor Šuker žele u Velikoj Gorici sagraditi nacionalni stadion kapaciteta 35 tisuća gledatelja!!! Koliko bi to značilo za HNK Goricu i ostale klubove NSVG, sam Grad i Turopolje teško je i zamisliti. Predsjednik Gorice Nenad Črnko odnedavno je član Izvršnog odbora pri HNS-u i zna sigurno nešto više o projektu kojim bi sigurno ispunio i svoju viziju a vjerujemo i svoj životni san. HNS-u je pak potrebna također pomoć i podrška grada Velike Gorice pa smo postavili pitanja i gradonačelniku Draženu Barišiću.

Dražen Barišić, foto: Sanjin Vrbanus/cityportal.hr

Izjava gradonačelnika Dražena Barišića:
„Iskazana namjera za gradnjom nacionalnog nogometnog stadiona ima punu potporu Grada Velike Gorice i mene kao gradonačelnika. Sa naše strane, a sve u koordinaciji sa Vladom RH i nadležnim institucijama, učinit ćemo sve što je potrebno da se taj projekt i realizira u našem gradu.
Nema sumnje da je Velika Gorica idealna lokacija za izgradnju nacionalnog nogometnog stadiona. Blizina glavnog grada Zagreba, Zračna luka dr. Franjo Tuđman, izvrsna cestovna i željeznička povezanost, te novi smještajni kapaciteti čine Veliku Goricu pogodnom za održavanje utakmica naše reprezentacije i dolazak velikog broja navijača.
Želim istaknuti kako smo Velikoj Gorici posljednjih godina investirali velika sredstva u izgradnju sportske infrastrukture. Završava se izgradnja gradskog bazena, izgrađena je sportska trenažna dvorana, izgradili smo prvi u nizu fitness parkova, uređuju se sportski domovi i kombinirana igrališta u naseljima… Nacionalni stadion zaokružio bi sportsku infrastrukturu u gradu.“

Nenad Črnko je pronašao vremena i odgovorio nam na nekoliko pitanja:
– kako ste dočekali ideju o novom stadionu u Velikoj Gorici, smatrate li to dobrom zamisli ili ne?
Od prvoga dana kada sam i nogometno stigao u Veliku Goricu sve prednosti mog grada u smislu nogometnog centra spominjem u svim nogometnim razgovorima, pa tako i unazad nekoliko godina koliko sam i aktivan u Hrvatskom nogometnom savezu. Presretan sam sa ovom idejom i uvjeren da moj grad ima tisuću argumenata za to i da je Velika Gorica gotovo savršen partner jer postoje zemljišta, prostorni planovi, blizina vrhunskih smještajnih kapaciteta i najmodernija prometna infrastruktura uz samu zračnu luku. Ideja nacionalnog stadiona je logična za Hrvatsku, i Hrvatski nogometni savez, mediji nam je predbacuju već nekoliko godina i vjerujem da je ovo i lijepa poruka o nekim novim pravcima unutar HNS-a.
– je li Vas itko iz HNS-a kontaktirao dosad na temu stadiona?
Ja sam član Izvršnog odbora HNS-a i nema razloga da o tome bilo tko samnom razgovara izvan okvira Izvršnog odbora. Ovo su ideje za budućnost, pričekajmo da završi svjetsko nogometno prvenstvo koje je u ovom trenutku nacionalni nogometni prioritet, a nakon toga će se sigurno i na Izvršnom odboru HNS-a otvoriti i ta tema.
– koje su prednosti u činjenici da bi stadion bio upravo u Velikoj Gorici?
Odnos grada i lokalne zajednice, a prvenstveno gradonačelnika i njegovih zamjenika je obrazac za cijelu Hrvatsku. Svakako tu moram naglasiti da unutar gradskog vijeća i svih političkih sudionika postoji vrlo pozitivno promišljanje o sportu i odnosu grada prema sportu. Gorica je predgrađe Zagreba i iako je šesti grad u Hrvatskoj uvijek će to biti. Zračna luka je gotovo do samog stadiona na svega nekoliko stotina metara, zemljište oko stadiona ima mogućnost širenja do više od 300.000 četvornih metara površina, a prometna infrastruktura je na najvišoj razini. Kad se dovrše radovi na Radničkoj do Domovinskog mosta gotovo da nema lokacije u Zagrebu s koje će do gradskog stadiona u Velikoj Gorici trebati više od 10 minuta, a to je vrlo važno. Grad ima sve resurse da bude ozbiljan partner i uvjeren sam da smo u ovom trenutku po svim realnim aspektima dale ispred svih.
– postoji li dostupno zemljište ili ne, te koje je moguća lokacija novog stadiona?
Kao što sam ranije naveo prostor koji je i predviđen u gradskoj sportskoj zoni gdje se sada nalaze sportski objekti (stadion, sportska dvorana) ima mogućnost širenja do nekoliko stotina tisuća četvornih metara zemljišta.
– mislite li da bi takav objekt u Velikoj Gorici bio isplativ?
Hrvatska ima dvadesetak selekcija na nacionalnoj razini. Imamo utakmice međunarodnog karaktera u svim uzrastima, turnire, Hrvatski nogometni kup, plan za liga kup i još mnoge sadržaje. S druge strane nogomet je u svijetu jedna od najprofitabilnijih gospodarskih djelatnosti, a UEFA i FIFA imaju razne projekte i programe na razini kalendarske godine u kojima se takav nacionalni stadion može pronaći i zarađivati novac za svoje održavanje. Da ne govorim o toliko potrebnim uvjetima za reprezentativne pripreme prije važnijih utakmica ili natjecanja A reprezentacije koje su ionako trošak Saveza. Ovo su tek one sportske, a znamo da neke od društvenih, zabavnih ili onih kulturnih manifestacija mogu kvalitetno puniti ovakve stadione.
– mislite li da je nacionalni stadion uopće potreban hrvatskom nogometu?
Na ovo pitanje je bespredmetno odgovarati. Mi u Hrvatskoj nemamo niti jedan stadion koji će zadovoljiti potrebe modernog navijača. U Poljskoj je nogomet buknuo nakon prvenstva Europe a sagradili su desetak nacionalnih stadiona. I tek kad su riješili uvjete komfora na sportskim objektima masovno su se vratili i gledatelji na stadione i danas imaju respektabilnu ligu i respektabilnu gledanost iste. Sve dok gradovi ili lokalne zajednice u našoj zemlji ne poduzimaju ništa ili premalo na ovoj ideji, ovo je konačno jedno osvježenje ne samo za hrvatski nogomet nego i Hrvatsku.
– što bi sve nacionalni stadion donio dobroga za regiju i nogomet Velike Gorice?
Turistički bi Gorica napravila nezamislivi bum. No i za to smo spremni. Velika Gorica od ove godine ima otvoren najsuvremeniji centar za posjetitelje koji ne samo da pruža potrebne informacije turistima koji nas posjećuju već i promovira turističke vrednote cijele županije. Osim turizma i suvenira sigurno bi tu pronašle svoja mjesta ugostiteljske i smještajne ponude našega grada, a to bi dovelo i do otvaranja novih radnih mjesta što je u svakom slučaju pozitivno.
– ima li ova inicijativa ikakve korijene u ranijim prijeporima na relaciji HNK Gorica – HNS?
Prijepori na relaciji Gorica – HNS nemaju veze sa ovime. Oni su za nas prošlost i nemaju veze ni sa sadašnjim ni sa prošlim sazivom Hrvatskog nogometnog saveza. U životu su pogreške sastavni dio onih koji rade a Hrvatski nogometni savez i Gorica su za stolom i dijalogom riješili sve sporne stvari koje su se pojavile u sezoni 2010/11. To je iza nas a mi se više ne okrećemo iza sebe već gledamo ispred.
– zašto nikad nije zaživjela ideja o nogometnom kampu u Velikoj Gorici?
Nogometni kamp je najavljen za Svetice, Velika Gorica se javila kad smo shvatili da tamo postoje problemi. Proceduralno je tada bilo vrlo teško na brzinu mijenjati neke postupke koji su već bili pokrenuti u gradu Zagrebu. S druge strane ova ideja oko ulaganja u nogometne terene u cijeloj Hrvatskoj je za mene prihvatljivija zbog mnogih stvari.
– smatrate li da bi na tom stadionu trebala igrati samo hrvatska reprezentacija ili bi trebao biti otvoren i za klubove?
Siguran sam da će ma gdje se on nalazio nacionalni stadion biti otvoren i za klubove. Ali naravno uz ispunjavanje određenih uvjeta koji su vezani uz troškove i održavanja. Tako da ni ovaj nacionalni stadion neće biti isključivo za reprezentaciju, ali o tome će se više znati kada se i službeno stvari postave na svoje mjesto.