Prijava

Vaša prijava

Vrijeđanje i neprimjereni komentari uskoro bi trebali nestati s portala i društvenih mreža


Hrvatska će prvi put dobiti zakonsko rješenje koje regulira govor mržnje, poticanje na nasilje i širenje lažnih vijesti na internetu. Vlada se, nakon brojnih prijetnji i govora mržnje koji se pojavljuje na društvenim mrežama i ispod komentara članaka na internetu, odlučila obračunati s “digitalnim Divljim zapadom” u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Nakon drugog sastanka radne skupine koja na temelju smjernica Europske komisije analizira porast neželjenog komentiranja na internetu, Vlada se odlučila na zakonski okvir kojim namjerava riješiti problem ove digitalne pošasti.  Novi zakon predviđa novčane kazne koje bi trebale potaknuti poznate brendove iz svijeta društvenih mreža poput Facebook-a, Twittera i drugih da na vrijeme uklone neprimjerene sadržaje kao što su psovke, uvrede te komentare koji potiču mržnju.

U pojedinim europskim državama novčane kazne kreću se i do 50 milijuna eura.  Kako bi izbjegli sankcije, društvene mreže dužne su u roku 24 sata ukloniti poruke s govorom mržnje i lažne vijesti.


Tijekom vikenda oduzeto 120 vozačkih dozvola

Hribarova Filmska družina dobila novčana sredstva