Prijava

Vaša prijava

”Prijatelji” s peticom položili domaći ispit


Glumačka sekcija KUD-a Vrhovje Župe Dubranec odvažila se u drugoj polovici 2016. godine za scenu adaptirati komediju ”Prijatelji” autora Izvora Oreba (kipar, slikar, pisac, skladatelj) i njegove supruge Emilije Karlavaris (akademska slikarica i kiparica). Dodatnu poteškoću prigodom uprizorenja komičnog djela bio je prijelaz sa čakavice na ‘turopoljski kaj’. Praizvedba komedije bila je u Pisarovini za Dan općine (13.11.2016.), a već četvrta izvedba odigrana je u Zagrebu, u Kazalištu Komedija (22. siječnja 2017)! Ekstra bonus za glumce amatere i predsjednicu KUD-a Branku Smolković Cerovski bilo je gostovanje na HRT-u u emisiji ”Dobro jutro, Hrvatska”.

”Prijatelji” su konačno, nakon nekoliko gostovanja u prošloj godini, stigli i u ‘svoju matičnu bazu’ Dom kulture u Donjem Dragonošcu, a o tome nam je nešto više kazala Marica Grebenić, koja je sudionik u pripremi odnosno izvedbi: ”Ova izvedba u Dragonošcu bila je emotivno najzahtjevnija kako za same glumce tako i za sve ljude koji su sudjelovali u njenoj realizaciji. Glumci su prvi put igrali pred svojom publikom, prijateljima, susjedima mještanima s kojima svaki dan žive i rade. Kako je povod za izvođenje nedjeljne predstave bio humanitarnog karaktera, bila je velika želja članova KUD-a da privuku što veći broj publike i na taj način pomognu teško bolesnoj sumještanki i njenoj obitelji. Prisutna bojazan zbog eventualno slabog odziva publike otklonjena je tako što su se u taj projekt dragovoljno uključile mjesne udruge (DVD Dragonožec, Društvo naša djeca, MO Dragonožec i Udruga umirovljenika). Odaziv publike je premašio očekivanja i najvećih optimista. Koliko god stolica i klupa dodatno donosili nije bilo dostatno, sjedilo se na podu, stajalo  u svakom kutku dvorane, mnogi su ostali vani i gledali kroz prozore. Početnu tremu glumaca otklonio je veliki pljesak malih ljudi velikog srca i tada više nije bilo dileme – ‘Prijatelji’ su uspjeli, najteži ispit, ispit pred domaćom publikom položili su s čistom peticom!”

Komedija ”Prijatelji” govori o susjedima posvađanima oko zemlje. S vremenom dolazi naš iseljenik-povratnik iz Amerike i pokaže se da je zemlja zapravo njegova. Dok traju prepucavanja, iskrsne nekoliko ljubavi između aktera, a na kraju se svi pomire. Kreatori uloga u ”Prijateljima” su: Ivan Nestić (Iva, zvani Pošteni), Irena Brebrić (njegova žena Bara), Ana Ivančić (njihova kćerka Suzi), Ivan Brebrić (Peter, zvani Dobri), Štefica Tkalec (njegova žena Kata), Mario Karlović (njihov sin Reksi), Željko Basta (policajac Martin), Davor Ivančić (Frenki, zvani Amerikanac), Ana Cerovski (njegova kćerka Krešimira) i Drago Karlović (geometar). Konce iza kulisa vukle su Branka Smolković Cerovski i Marica Grebenić. Fotografirao je Tomo Smolković.

Galerija fotografija