Prijava

Vaša prijava

Forum naglasio nedostatak kvalificiranih radnika u obrtničkim zanimanjima


Obrtnička komora Zagreb i Zagrebačka županija organizirale su 3. Obrtnički forum – Obrtništvo Zagrebačke županije. Središnja tema bila je “Obrazovanje i zapošljavanje u obrtu”, a govorilo se i o trenutnom stanju u obrtništvu te neregistriranom obavljanju obrtničkih djelatnosti.

“Obrazovanje nema alternativu, posebno za obrtnike. Svjesni smo da smo svi u velikom problemu ukoliko za 10, 15 godina nećemo imati nekoga da uđe u radionice. Onaj tko otvori obrt sam je sebe zaposlio i mislim da je to od velikog značaja ne samo za obrtnika nego i gospodarstvo grada, županije i države općenito”, kazao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić istaknuvši kako je najvažnije brinuti za budućnost obrtništva usmjeravanjem mladih u obrtnička zanimanja.

“Moramo se riješiti predrasuda da je ići u obrtničku školu ‘nešto loše’. Za masu deficitarnih zanimanja danas u školama gotovo nema ni jednog đaka. Vjerujem da će država dati maksimalnu podršku dualnom obrazovanju, da učenici kada završe srednju školu budu spremni za kvalitetan rad, a ne da tek kada se zaposle počnu učiti kako bi se trebalo raditi”, rekao je župan, dodavši da Hrvatskoj nedostaje kvalificirane radne snage.

Zaključak Foruma je da će gradovi u Zagrebačkoj županiji i sama Županija, u okviru svojih ovlasti i mogućnosti, podržati rješavanje aktualnih problema obrtništva u cilju stvaranja što povoljnijih uvjeta na tržištu te razmotriti mogućnosti većeg utjecaja i sudjelovanja obrtnika i poduzetnika u kreiranju gospodarskih kretanja.