Prijava

Vaša prijava

Izraelci županiji ponudili pomoć u razvoju poljoprivredne tehnologije


Jedan od važnijih ciljeva Zagrebačke županije je razviti voćarstvo i povrćastvo kako bi se izvozilo na tržište EU. No, ono što je za to potrebno, osim proizvođača, su nove tehnologije, znanja i vještine, a u tome županiji može pomoći Izrael, koji je najjača država u svijetu po primjeni znanosti u praksi. O mogućnostima suradnje, prenošenju izraelskih znanja i iskustava u poljoprivrednoj proizvodnji, razgovarao je župan Stjepan Kožić s izraelskom delegacijom na čelu sa Simhonom Shalom, koji su posjetili Distributivni centar za voće i povrće.

Shalom je inače, vlasnik konzultantske tvrtke koja pruža stručnu pomoć u pripremanju strateških planova u području poljoprivrede, vode, energetike i ruralnog razvoja te je u dva mandata bio ministar poljoprivrede u Izraelu.

14.03.2018. – Rakitovec – Izraelska delegacija posjetila Distributivni centar – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

“Ono što smo konkretno razgovarali, i nadam se postigli suglasnost s obje strane, je to da smo ponudili ideju razvoja inovativnog tehnološkog centra poljoprivredne proizvodnje koji bi, uz prikaz novih tehnologija, prije svega educirao naše poljoprivredne proizvođače, rekao je župan Kožić. “Centar bi trebao biti temeljen na primjerima kakve imamo u Izraelu, a on bi svakako doprinio čitavom proizvodnom lancu i iskorištavanju maksimalnih kapaciteta u području proizvodnje voća i povrća u Hrvatskoj, dodao je Shalom.

Izrael je u samom vrhu kada su u pitanju nove tehnologije, a to govori i činjenica da je više od 50 posto površine pod navodnjavanjem, što nije slučaj kod nas. Hrvatska navodnjava svega 1,3 posto poljoprivrednih površina, pa se itekako ima u čemu ugledati na Izrael.

14.03.2018. – Rakitovec – Izraelska delegacija posjetila Distributivni centar – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

Izaslanstvo Županije pozvano je na veliki sajam poljoprivrede koji će se održati u svibnju, a prilikom boravka posjetio bi se i jedan od pokaznih centara u Galiji, u kojem se proizvodi ljetno voće, poput jabuka i marelica, ali i cvijeće.