Prijava

Vaša prijava

Dan Osnovne škole Jurja Habdelića u znaku ekologije


Dan Osnovne škole Jurja Habdelića protekao je u ekološkom tonu. Učenici nižih razreda sudjelovali su u likovnoj radionici na kojoj su prilikom stvaranja svojih djela zapravo reciklirali stare stvari.

„Danas smo izradili prikaz potoka. U njegovoj izradi koristili smo staru tkaninu i još neke vrste otpada, a ukrašavali smo ga vodenim bojama i temperom“, rekla nam je Lana.
Tena nam je pak otkrila da joj odvojeno prikupljanje otpada nije nepoznanica. „Mi smo već počeli reciklirati, odvajamo boce i plastiku“, istaknula je učenica 4.c razreda.

Današnja radionica naročito se svidjela Marku, koji kaže kako bi volio da su ovakve radionice svaki dan. Likovnu radionicu koju je posjetilo 330 djece osmislila je Sanja Kalambura, profesorica Veleučilišta Velika Gorica.

„Danas su upoznali neke stvari te vidjeli kako mogu ponovno koristiti otpad i po nekoliko puta. Čak smo od njihovih starih radova danas izrađivali nove stvari. Danas smo se uvjerili kako naša djeca dobro poznaju korištene materijale i kako imaju bujnu maštu“, izjavila je Kalambura.

27.04.2018. Velika Gorica -Dan škole OŠ Jurja Habdelića. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Učenici viših razreda posjetili su najmodernije hrvatsko reciklažno dvorište, odlagalište otpada i vodocrpilište Velika Gorica.

„Eko regija već četiri do pet godina sustavno posjećuje škole i radi na edukaciji učenika. Nedavno smo imali jedan projekt i u vrtićima. Jako sam zadovoljan. Svijest mladih o potrebi zaštite prirode raste iz dana u dan i mnogi od njih žele se uključiti u naše projekte“, pohvalio nam se Josip Kolarec, predsjednik Eko regije.

Opće je poznato kako velik Gorica doslovno leži na bogatom prirodnom rezervoaru vode, koji predstavlja komparativnu prednost u odnosu na druge gradove i regije. Očuvanje tog prirodnog resursa od izrazite je važnosti za generacije koje dolaze.

„Kada pogledamo neke zemlje u svijetu pa i gradove u Hrvatskoj čiji građani više ne mogu piti vodu iz javne vodovodne mreže, pred nama je važan zadatak da očuvamo ovaj resurs za našu djecu i unuke. Moramo poštivati pravo treće generacije i ne smijemo ga ugroziti nekim krivim potezom“, poručio je Krešimir Ačkar, zamjenik gradonačelnika.

Galerija fotografija