Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica mogla bi imati najveću kontinentalnu turističku rivijeru


Gorički GLAS održao je konferenciju za novinare na kojoj je najavio pokretanje peticije za zabranu eksploatacije šljunka na jezeru Čiče. Istaknuli su kako je ovo jezero s gotovo 100 hektara površine najveće kontinentalno jezero u Hrvatskoj i predstavlja veliki rezervoar pitke vode.

„Mi moramo spasiti naše jezero Čiče i učinit ćemo sve što je u našoj moći da se skupi što više potpisa. Prikupljene potpise predat ćemo Vladi Republike Hrvatske, jer je riječ o strateški važnom rezervoaru pitke vode. Potpise ćemo predati i gradskoj upravi, koja od donošenja UPU-a 2012. nije ništa učinila kako bi se jezero privelo definiranoj svrsi u javnom interesu“, rekla je predsjednica GLAS-a Velike Gorice Stela Dragica Svračak.

S njom se složio i njezin stranački kolega i sugrađanin Goran Beus Richembergh.

„Ovo je najveći kontinentalni rezervoar pitke vode. U tom smislu on je izuzetno strateški važan. Svi znam da će 21. stoljeće biti stoljeće vode. Ako o tome ne mislimo danas, na znam kad ćemo uopće moći razmišljati“, poručio je potpredsjednik GLAS-a.

08.05.2018. Velika Gorica – Pressica GLAS-a. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Dodao je kako divljačko eksploatiranje šljunka predstavlja veliku opasnost zbog potkopavanja obale te kako je zbog toga ugrožen i gradski pročistač otpadnih voda.

„Zbog toga su podnesene i kaznene prijave. Nažalost po njima još nitko nije odgovarao. Zadnje sondažno mjerenje ultrazvukom provedeno je 2003. godine i tada je utvrđeno da je dno jezera nejednoliko duboko. Postojali su sprudovi od pet i od 40 metara. Budući da su u proteklih 15 godina koncesionari koristili grtalice koje idu u dubinu do 80 metara, sad se opravdano sumnja, s obzirom na ogromnu količinu šljunka koja je izvađena u međuvremenu, da je došlo do prokopa koji dno jezera čini još najravnomjernijim. Znamo da obale nisu sanirane na onim dijelovima na kojima je završila eksploatacija. Krajnje je vrijem da se zaustavi ovo divljanje“, upozorio je Beus Richembergh.

08.05.2018. Velika Gorica – Pressica GLAS-a. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Bivša ministrica graditeljstva i prostornog uređenja i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš izjavila je kako su svi koji su dobili dozvole za eksploatiranje šljunka imaju obvezu saniranja terene po dobivenim rješenjima.

„Ako se nastavi eksploatacija jezera Čiče na ovaj način to će trajno devastirati prostor i on se neće moći spasiti. Mi samo tražimo da se zakon primjenjuje, da zakon primjenjuje i država i grad Velika Gorica. Želimo da se provede sanacija, a na to se mora obvezati i investitor i Grad. Ne bi se smjela dopustiti daljnje iskapanje šljunka dok se dio na kojem su završila iskapanja ne privede svojoj namjeni, a to je zona sporta i rekreacije. Ovo je idealna prilika da se jezero Čiče sanira i privede sportsko-rekreacijskoj namjeni“, dodala je Mrak Taritaš.

Grad velika Gorica još je 2012. godine urbanističkim planom propisao da jezero Čiče mora postati sportsko-rekreacijska zona. Kako kažu GLAS-ovci Velika Gorica time bi mogla dobiti najveću kontinentalnu turističku rivijeru u Hrvatskoj.

„Ako Zelina može početi graditi veliki Aqua centar i to na temelju javnog europskog natječaja traži i dobiva investitore iz drugih zemalja, vjerujte da ovako veliki vodeni kapacitet kakav je jezero Čiče može biti pet puta atraktivniji. Oni nemaju jezero i tek grade bazene, a mi imamo već jedan sadržaj koji se može kultivirati. Ne sumnjam da će se naći investitori, ali mora postojati volja lokalne samouprave i ideja. To je toliko veliki prostor i toliko su raznovrsni sadržaji, da se može ići i na međunarodni arhitektonski natječaj“, smatra potpredsjednik GLAS-a.

Potpisi će se prikupljati na štandovima ispred Tržnog centra i na Trgu Stjepana Radića, a peticiju možete potpisati i online.