Prijava

Vaša prijava

Velikogorički Bombersi bombardiraju po terenu!


“Priključite nam se na treninzima utorkom i četvrtkom u 20:00 u Kobiliću. Sljedeću akciju imamo 09.06. kada igramo prvi CEAFL turnir sezone na kojem će uz naše klubove nastupiti i klubovi iz Švicarske, Austrije, Češke i Italije. Nema potrebe sumnjati da je osvajanje turnira glavni cilj.”, pozivaju VG Bombersi.

Reprezentativci, predsjednik, trener, kapetan, dečki sa zlatnom medaljom, a samo ih je dvoje- Tomislav Nedić i Hrvoje Habljak, predstavnici velikogoričkih Bombersa. Footy, aussie rules ili jednostavno australski nogomet grupa domaćih momaka igra dva puta tjedno na igralištu u Kobiliću te svojim žarom u lokalne krajeve dovode borbeni, avanturistički sport od kojeg se svi koji ga probaju teško odvoje.

Aussie rules football, VG Bombers Facebook

Footy je vrsta nogometa koju  igra 18 igrača na ovalnom terenu pokušavajući zabiti gol kroz 4 vratnice od kojih srednje donose 6, a vanjske 1 bod. Lopta se prenosi rukama ili raspucava nogom, a protivnički igrači s posjedom lopte su mete koje je poželjno srušiti. Europska verzija koju igraju i VG Bombersi je modificirana, pa se tako sve lomi na pola: „Mi igramo 4 puta po 15 minuta, a ne 20 kao Australci. Igra nas 9 i složimo golove koji su nam cijevi iz Banića koje svaki put iznova postavljamo.“, objašnjava Nedić. On i Habljak osnivači su Bombersa koji uz Zagreb Hawkse, Sesvete Double Blues i Zagreb Cvjetno Dockerse čine Hrvatsku ligu australskog nogometa.

„Footie u Gorici je počeo jednog lijepog sunčanog dana 2015. dok smo Nedić i ja putovali s jednog treninga u Zagrebu. Putovanje je bilo dugačko, pa je došlo do: ‘Frend, kaj ne bi mi svoj klub napravili?’“, prisjeća se Habljak. Svatko tko je došao na trening i probao tu jajastu loptu – ostao je, bez obzira na matični sport s kojim se do sada bavio. „Svi dok ne vide ili ne probaju misle da je to kao ragbi, ali to je i zbog Australaca koji su takvi, poput svijeta za sebe. Oni nogomet dosta čuvaju i štuju ga, a izvan države to nisu pokušali ni razviti sve do nedavno.“

„Nauka je jajastu loptu puknuti ravno, no mi smo osvojili zlato“

Australski nogomet u Hrvatskoj igra se od 2005.godine, a jedan od najzaslužnijih osoba za to je Kolje Koračak. „On je kao guru za prekooceanske sportove.“, poručuju dečki. VG Bombersi opremu i dresove dobili su od matičnog kluba iz Australije, a kažu kako je to praksa i za druge hrvatske klubove: „Mi nosimo i nazive po njima. I onda nam oni što imaju od opreme pošalju. S loptama je isto, ovdje ih nema za kupiti.“ Čak i u takvoj ekonomskoj situaciji, dečki igraju svoju treću sezonu HLAN-a, kupove Hrvatske gdje osvajaju prva mjesta te Centralnu europsku ligu australskog nogometa CEAFL čiji će se turnir održati i 9. lipnja u Zagrebu.

Svjetsko prvenstvo, VG Bombers Facebook

Najbolji od Bombersa odigrali su utakmice i na svjetskom prvenstvu 2017.godine u Melbourneu, rodnom kraju australskog nogometa te su se ponosno vratili sa zlatom. Za dolazak na prvenstvo pomogla im je ambasada, hrvatski emigranti u Australiji, no i oni su sami financijski pridonijeli. Reprezentacija je spavala kod domaćina, a prvi puta su i zaigrali na velikom terenu 18 na 18. Bez obzira na to, izgubili su samo prvu utakmicu i pokazali  hrabrost:„ Mi nemamo ni priliku imati poziciju trenera ili izbornika nego svi igrači koji su igrali za reprezentaciju su ujedno i upravo sve to- sve što treba biti. To je teško, no i jako dobro jer nema nekog vlastitog interesa. Zbog malog broja ljudi koji su u tom sportu, kod nas se igrači repke poznaju i stalno zajedno igraju.“, kaže Nedić.

Lopta je još u zraku, a vatra za roštilj već gori

„Mi ne želimo ovo promovirati kao profesionalni sport, želimo slobodan pristup u kojem se živi za sport, no i uživa bez pritiska.“, poručuju dečki. To se može vidjeti i po njihovim duhovitim objavama na Facebook profilu, no poručuju kako drže i dozu ozbiljnosti. „Dok mi igramo gori vatra za roštilj, no nekad bude gulaš ili kotlovina. Imamo velike gurmane koji se brinu oko hrane i pića, da se duša i tijelo opuste.“

A da bi se ovaj zahtjevan sport s puno fizičkog i psihičkog pražnjenja zaigrao, treba imati glavu spremnu na požrtvovnost i izdržljivost, no i poseban mentalni sklop: „Srž sporta je druženje. U ovom sportu svi smo međusobno prijatelji. I gdje god da odemo svi nas prepoznaju kao Hrvate jer napravimo kaos, no uvijek je pozitivan. Držimo se zajedno i nema nikog da će odstupati, to je ono što nas krasi. No malo je autoprijevoznika koji nas još žele voziti…“, kroz smijeh komentiraju Bombersi i pokazuju kako su medalje bonus, no sport je uvijek puno više o toga.