Prijava

Vaša prijava

Županija potpisala sporazume o subvencioniranju nabave školskih udžbenika


Zagrebačka županija izdvojit će 12 milijuna kuna za nabavku obveznih osnovnoškolskih udžbenika za učenike iz gradova i općina sa svog područja. Županija će sufinancirati udžbenike u iznos od 470 kuna po učeniku, dok će gradovi i općine prema potrebi i u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima osigurati ostatak sredstava do tržišne vrijednosti udžbenika te za nabavu dopunskih nastavnih sredstava za učenika sa svog područja.

Sporazume o sufinanciranju udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava i provođenju postupka javne nabave potpisao je danas župan Stjepan Kožić s gradonačelnicima i načelnicima te ravnateljima osnovnih škola.

„Besplatni udžbenici financijski će rasteretiti roditelje i samo su jedna u nizu mjera kojima Zagrebačka županija nastoji pružiti što kvalitetnije i dostupnije obrazovanje na svom području“, istaknuo je župan Stjepan Kožić.

Dodao je, kako Zagrebačka županija, izuzme li se grad Zagreb, najviše od svih županija u Republici Hrvatskoj izdvaja za nabavku udžbenika. Za škole kojima je osnivač Zagrebačka županija postupak javne nabave provodit će same škole, dok će za škole kojima su osnivači gradovi Samobor, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić postupak javne nabave provesti Zagrebačka županija.

Pravo na korištenje udžbenika imat će učenici osnovnih škola na području Zagrebačke županije, osim učenika koji su ostvarili pravo na besplatne udžbenike temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima, učenici koji su upisani u škole izvan područja županije te učenici koji pravo na besplatne udžbenike ostvaruju po nekoj drugoj osnovi. Nakon završetka nastavne godine učenici su dužni vratiti sve zadužene udžbenike školama, radi korištenja u idućim generacijama.