Prijava

Vaša prijava

Svakodnevne nepredviđene situacije usporavaju radove, ali za sad sve ide prema planu na izgradnji novog kružnog toka


Trenutno najveće gradilište u Velikoj Gorici nalazi se na križanju ulica Ljudevita Posavskog, Kolodvorske i Matice hrvatske. U utorak, 03.srpnja počeli su radovi na izgradnji kružnog toka, a radove izvodi VG Komunalac. U prva tri tjedna radova napravljen je ogroman posao, no isto tako svakoga dana javljaju se novi problemi i neplanirane poteškoće koje usporavaju posao, ali iz VG Komunalca ističu kako za sada sve teče predviđenom dinamikom i ako ne bude većih problema novi kružni tok mogao bi biti gotov i prije 11. rujna, koji je ugovoreni rok za završetak radova.

“Napravljeni su pripremni radovi, skinut je gornji sloj asfalta, uklonjeni su rubnjaci te je postavljena kompletna signalizacija.  Sve samo radili u koordinaciji s gradskim Upravnim odjelom za komunalne djelatnosti i promet i Policijskom postajom Velika Gorica, a sve kako bi maksimalno povećali sigurnost za naše sugrađane. Unatoč tome, u prvim danima pogažene su neke rampe, ali smo vrlo brzo postavili nove.” – poručuju iz VG Komunalca.

Radovi na izgradnji novog kružnog toka

Uz navedeno, napravljen je velik dio kanalizacije, radi se na oborinskoj, a obavljeno je i pola poslova što se tiče nove vode. „Izgradnja kružnog toka nam je ovogodišnji najveći ali i najzahtjevniji projekt. Naglašavam da je ovaj projekt izuzetno kompliciran te da skoro svakodnevno nailazimo na razne nepredvidive probleme kao što su stare neucrtane podzemne instalacije i sl. Rok koji imamo za završetak radova je rekordno kratak, ali unatoč svemu tome, za sada sve ide u skladu s planiranom dinamikom, a kružni tok mora – i biti će gotov u zadanom roku“. – rekao je Jurica Mihalj, predsjednik Uprave VG Komunalca.

“Kada napravimo nove cjevovode, tada slijedi njihovo ispitivanje kao i uzimanje uzoraka vode. Kad dođe potvrda da je voda ispravna, onda se tek na te cjevovode treba spojiti okolne zgrade i kuće. Znači svaku kuću s kanalizacijom na novu kanalizaciju, svaku kuću s vodom na novu vodu.” – ističu iz VG Komunalca.

Voditelja gradilišta Nikola Gelo u pratnji Jurice Mihalja

Projekt izgradnje kružnog toka prvi prioritet VG Komunalca

Kako smo već rekli, planirano je radove završiti i prije rokova, no nepredvidivih situacija je jako puno. Neki stariji cjevovodi relativno lako pucaju, više se ne koriste, a postavljeni su prije gotovo pedeset godina. Takvih slučajeva bilo je puno, pa su djelatnici VG Komunalca morali u vrlo kratkom roku  reagirati i sve sanirati kako ljudi u blizini gradilišta ne bi bili bez vode. Zbog takvih situacija gubi se i po pola dana. Uz već navedeno, zamijenit će se strujna mreža, nove instalacije za DTK, a postavit će se i rasvjeta na novim mjestima. Ukupno će se povući što u dijelu prometnice, što u pješačkom dijelu kao i na zelenim površinama, šest do sedam različitih mreža. Spomenute mreže provlače se između već postojećih, a to je izuzetno zahtjevan i osjetljiv posao.

„Sve naše ekipe koje su zadužene za spomenuti projekt, rade intenzivno i izuzetno odgovorno te u ovom trenutku mogu reći da smo svi zadovoljni kako radovi napreduju. Svjesni smo da ovi radovi, kao i privremena regulacija prometa, uzrokuju gužve na određenim prometnicama, a ponekad i nervozu. Ovim putem se našim sugrađanima na tome ispričavamo. Izgradnja kružnog toka trenutno je naš prvi prioritet te dajemo sve od sebe kako bi ga završili u što skorijem roku na zadovoljstvo svih Velikogoričana. Također, ovim putem se zahvaljujem svim našim sugrađanima u Velikoj Gorici na dosadašnjem razumijevanju i korektnosti“. – zaključuje Mihalj.

Sa završetkom radova pod zemljom, prijeći će se na gornje slojeve. Sve završava s dva sloja asfalta, a  sitne promjene očekuju stanovnike u Ulici Ljudevita Posavskog koji su pred samim kružnim tokom. Naime, promjene su samo kozmetičke, imat će drugačiji izlaz iz svojih dvorišta, a lokacija autobusne stanice će biti malo pomaknuta.