Prijava

Vaša prijava

Doznajte kako se riješiti malih krvopija


Tijekom ljeta uživanje na otvorenom često nam kvare komarci, a onima osjetljivijima i običan ubod malog krvopije može izazvati alergijsku reakciju. U svijetu postoji više od 3 tisuće vrsta komaraca te su rasprostranjeni od vrućih tropskih do hladnih sjevernih predjela. U Hrvatskoj su do sada pronađene 52 vrste komaraca.

„Posljednjih trinaest godina u Hrvatskoj je prisutan tigrasti komarac (Aedes albopictus), invazivna vrsta koja se brzo razmnožava i lako osvaja nova područja. Za razliku od većine vrsta na našem području koje su najaktivnije u predvečer i ranojutarnje sate, tigrasti komarac bode tijekom cijelog dana“, upozorili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Na goričkom području već dvaput je provedeno zaprašivanje komaraca, ali za efikasno rješavanje ovog problema potrebna je i suradnja građana.

Prirodna legla komaraca nalaze se na poplavnim površinama, kanalima s vodom, lokvama nastalim nakon kiše, vodama stajaćicama, dupljama drveća, i mirnim dijelovima tekućica. Osim gore navedenih prirodnih staništa, komarci se rado reproduciraju i po kantama i bačvama u dvorištima i vrtovima, predmetima u dvorištu i u okolišu u kojima se nakuplja kišnica, auto gumama ostavljenim na otvorenome, začepljenim slivnicima i olucima, itd..

Upravo uklanjanjem predmeta koji komarcima služe za polaganje jajašaca, može se značajno smanjiti njihova reprodukcija. Evo što predlažu iz NZJZ dr. Andrija Štampar.

1. Ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, boce, igračke i druge posude
2. Redovito (svakih četiri do pet dana) prazniti ili zamijeniti vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu
3. Spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom
4. Tijekom ljeta u vaze za cvijeće na grobljima staviti pijesak ili zemlju, prirodno cvijeće zamijeniti umjetnim
5. Propisno odlagati krupni otpad
6. Održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane
7. Održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija)
8. Propisno držati gume u vulkanizerskim dvorištima; redovito uklanjati gume koje se ne koriste, prazniti vodu iz guma, gume prekriti nepropusnom folijom
9. Održavati septičke jame, držati ih propisno zatvorene
10. Održavati zelene površine i uređivati vrtove da se u njima što manje zadržavaju leteći komarci
11. Najdjelotvorniji način borbe protiv komaraca je pronaći i ako je moguće ukloniti mjesta njihovog razvoja (legla).