Prijava

Vaša prijava

Kravarsko obilježilo svoj Dan


Polaganjem vijenaca kod spomenika Poginulima za domovinu Hrvatsku počelo je obilježavanje Dana općine Kravarsko, a zatim je služena sveta misa u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa. Svečano su se postrojili i Vatrogasci koji su posjetiteljima pokazali opremu kojom raspolažu.

Foto: Mario Žilec

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kravarsko bila je odlična prilika da se prikaže dokumentarni film o svemu što se događalo u proteklom razdoblju. Načelnik Vlado Kolarec iskoristio je priliku i podsjetio okupljene na učinjeno, ali i najavio neke nove projekte.

Foto: Mario Žilec

„Klizišta su nam uzela dvije godine razvoja općine Kravarsko. Samo u groblje u Kravarskom uložili smo 2,5 milijuna kuna, a sva ostala klizišta na prometnicama uzela su nam sav novac od legalizacije objekata u tri godine. Sve to dosta nas je usporilo u razvoju. Međutim, znamo da bez novac iz europskih fondova nema razvoja i velikih investicija pa smo u tom pravcu i krenuli. Kreće rekonstrukcija prometnice Kolarci – Zagorci. Riječ je o investiciji vrijednoj šest milijuna kuna, a prema riječima izvođača posao bi trebao biti gotov za dva mjeseca“, rekao je načelnik.

Foto: Mario Žilec

Općina bi prema njegovim riječima trebala uči i u projekt Aglomeracija Mala Buna, kojim Grad Velika Gorica želi riješiti odvodnju u mjestima Mala Buna, Velika Buna, Šiljakovina i Kozjača. Na ovaj sustav odvodnje priključila bi se i naselja Barbarići Kravarski, Podvornica, Pustike, Kravarsko i Novo Brdo s područja općine Kravarsko. Investicija je ukupno vrijedna oko 100 milijuna kuna, a oko 40-tak milijuna išlo bi za izgradnju kanalizacijske infrastrukture u gore navedenim naseljima.

Foto: Mario Žilec

Podršku Općini Kravarsko u njezinom daljnjem razvoju dao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske, saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

„Ne može Velika Gorica biti odvojiva od Kravarskog, niti Kravarsko od Velike Gorice. Načelnik se sa svojim suradnicima jako dobro bori da zadrži atribute i razloge opstanka i ostanka ovdje u Kravarskom. Atribute koje bi svaka općina trebala imati, a posebno one koje su smještene pored većih gradova. To je infrastruktura, odnosno ceste, voda, sjećamo se da je u modernoj Hrvatskoj stigla i voda, borba za kanalizaciju koju zajedno radimo, borba za širokopojasni Internet, to su razlozi zbog koji se ovdje isplati ovdje ostati živjeti“, rekao je Barišić.

Foto: Mario Žilec

U povodu Dana općine, zaslužnim pojedincima i udrugama uručena su priznanja. Za kulturno-umjetnički dio programa zaduženi su bili KUD Kravarsko i Zbor umirovljenika općine Kravarsko.