Prijava

Vaša prijava

FOTO Turopolska večer u Mičevcu okupila brojne Turopoljce


KUD Mičevec i gorički ogranak Matice hrvatske napravili su dobar posao, okupivši brojne Turopoljce na nezaboravnoj zabavi i druženju.

Hrvatsko pjevačko društvo Kučani, Etno udruga Kurilovec te kulturno-umjetnička društva Mičevec, Orač, Sveta Ana, Čiče i Vrhovje sinoć su u Mičevcu nastupili na 25. Turopolskoj večeri.

„Cilj nam je svima zajedno njegovati taj naš turopoljski dijalekt, koji na žalost sve manje koristimo u svakodnevnom govoru. Još prije 30-ak godina po govoru smo znali tko živi u Mičevcu, tko u Kurilovcu, a tko u Kosnici, Mlaki ili Lomnici. Održavanje Turopolske večeri nama kao KUD-u itekako odgovara jer se uklapa u cijeli naš program i projekt rada sa djecom, mladima, zapravo sa svom populacijom“, kaže predsjednik kluba Mičevec Vladimir Štarkelj.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske Velike Gorice Stjepan Rendulić ističe kako je Turopolska večer prilika za povezivanje turopoljskih udruga i njegovanje dijalekta koji je oduvijek bio ponos turopoljskog kraja.

„Naši stari oduvijek su se ponosili svojim dijalektom i govorili da su Turopolci, a ta naša Turopolska večer upravo to radi, slavi naš dijalekt. Koristim priliku da najavim kako je Matica hrvatska organizira izradu Turopolskog riječnika na kojem radi više ekipa ljudi“, napominje Rendulić.

Predsjednik velikogoričkog Gradskog vijeća Neven Karas izrazio je oduševljenje organizacijom 25. Turopolske večeri.
„Priredili su nam jednu jako lijepu večer i zajedničko druženje. Svaka čast KUD-u Mičevec i velikogoričkom Ogranku Matice hrvatske koji su manifestaciju i organizirali“, poručio je Karas.