Prijava

Vaša prijava

Skupocjene gljive će rasti kao lude: Turopolje postaje Tartufopolje?!


Koliko kvalitetno i plodno tlo za poljoprivredu imamo u turopoljskom kraju, odavno je jasno čak i potpunim laicima. Međutim, naravno da je problem uvijek nedovoljna iskorištenost tla, da se uvijek može još bolje, još više… Prepoznali su to prof. dr. sc. Romano Božac, ugledni profesor s Agronomskog fakulteta i LAG (Lokalna akcijska grupa) Zrinska Gora-Turopolje, koji su razmišljali upravo u tom smjeru.

Pokrenuli su inicijativu za bolje iskorištavanje dijela zapuštenih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj kroz potencijalni uzgoj gljiva, prije svega tartufa.

– Istarski tartuf je najkvalitetniji na svijetu, a u kontinentalnom dijelu Hrvatske postoje idealni uvjeti za uzgoj raznih vrsta tartufa. Jedan od primjera za to je Turopolje, gdje se razvijaju nove poduzetničke ideje u poljoprivredi – rekao je profesor Božac.

Naiđe li ova inicijativa na odobravanje kod mjerodavnih institucija, mogla bi se pokrenuti jedna lijepa i potencijalno vrlo zanimljiva priča. Kao što je poznato, tartufi su “ekskluzivna” vrsta jestivih gljiva koja raste diljem Europe, Azije, Sjeverne i Južne Amerike. Najznačajnijim nalazištima smatraju se Francuska i Italija, a najpoznatije nalazište tartufa u Hrvatskoj je dolina rijeke Mirne u Istri. Riječ je o gljivama koje rastu po zemljom, najčešće uz korijenje stabala poput hrasta, bukve, topole, vrbe i brijesta. Izgledaju poput gomolja i često ih se izgledom uspoređuje s krumpirom. Uglavnom narastu od veličine trešnje do veličine jabuke, no ponekad se zna pronaći i znatno veći primjerak, poput slavnog Zigante Milleniuma od 1310 g. U kulinarskom su svijetu najpopularnije dvije osnovne vrste, crni i bijeli tartuf.

I, možda i najvažnije od svega, prošle godine se tržišna cijena kilograma tartufa kretala oko šest tisuća eura! Kad se tako postave stvari, možda stvarno ne bi bilo loše dobro razmisliti o biznisu s tartufima u našem kraju…


I MOJ GLAS JE BITAN