Prijava

Vaša prijava

‘Ostavljati smeće uz rijeke i jezera, isto je kao prosipati ga doma po kuhinji’


Predanost i upornost udruga iz Novog Čiča u zaštiti prirodnih ljepota svoga kraja prepoznata je i izvan Turopolja. Akcija ‘Očistimo smeće s naših jezera’ na nacionalnom susretu gradonačelnika i poduzetnika u Splitu i nagrađena je kao najuspješnija među 12 takvih akcija provedenih ove godine u cijeloj zemlji.

U prvoj fazi projekta prikupili su fotografije i lokacije divljih odlagališta otpada. Evidentirano 40-tak divljih odlagališta otpada na području jezera Čiče i rijeke Odre. U akciji čišćenja uz organizatore Športsko ribolovnu udrugu Odra, sudjelovali su članovi KUD-a  Čiče i DVD-a Novo Čiče te brojni volonteri. U akciji je prikupljeno 12 tona smeća.

Što ih motivira na ovakav nesebični rad i hvale vrijedne akcije upitali smo Ognjena Cahuna, predsjednika Športsko ribolovne udruge Odra.

– Mi smo prije svega roditelji koji svojoj djeci želimo ostaviti nešto u nasljeđe, a to je on o što je ključ života u ovom kraju, to su naše vode. To smeće koje ste ostavili uz vodu i jezera, je kao da ste ga prosuli sebi doma po kuhinji – rekao nam je Ognjen.

Više o ovoj temi doznajte u našem video prilogu.