Prijava

Vaša prijava

Sesarova godina: ‘Zbog Gorice sam odlučio odustati od reprezentacije’


Subota poslijepodne, predbožićna, mnogi su u to vrijeme već kitili borove i odrađivali posljednje blagdanske pripreme, a košarkaški dio ovoga grada bio je u Gradskoj dvorani. Košarkaši Gorice zatvarali su kalendarsku godinu utakmicom protiv Škrljeva i uspjeli doći do pobjede (91-82) koja je popravila dojam i stanje na tablici. Trener Josip Sesar mogao je odahnuti, puno mirniji otići na kratki predah.

– Mislim da smo odigrali sjajnu utakmicu, iako se na kraju nepotrebno uvukla mala nervoza. Kako se meni čini, ona je uzrokovana onim porazom od Hermesa, kad smo isto imali dobiveni utakmicu, da bismo je izgubili kroz slobodna bacanja. Međutim, odigrali smo hrabru utakmicu, dobro smo se pripremili, Borna Kapusta je sjajno dirigirao igrom, Marko Baković odličan, no svi koji su igrali dali su svoj doprinos i drago mi je da smo na ovaj način završili polusezonu – kazao je Sesar.

Nakon briljantne sezone u drugoj ligi, u kojoj je Gorica s čistih 22-0 izborila povratak među prvoligaše, ova je jesen donijela neke manje turbulencije. Međutim, daleko je to od ozbiljnog razloga za bilo kakvu zabrinutost.

– Nismo u sezonu ušli do kraja organizirano, jer ja sam bio u reprezentaciji (pomoćnik izborniku Anzuloviću, op. a.), mjesec dana momčad je bila bez mene, a kad sam se vratio, zatekao sam petoricu ozlijeđenih. Tako smo se kroz početne utakmice uigravati… Imali smo dva velika skalpa, protiv Cibone i Splita, dobili smo i Bosco, no mene cijelo vrijeme kopka poraz od Osijeka u gostima. Ne bih rekao da je to kiks, ali žalim za tom utakmicom. Kiksom bih nazvao jedino poraz od Hermesa, bez obzira na imena u njihovu rosteru, jer ipak smo igrali doma – analizirao je Sesar.

Zbog Gorice više nije u stožeru reprezentacije, zahvalio je Anzuloviću na povjerenju i posvetio se Gorici.

– Sve je bilo maksimalno korektno, no budući da nam je sezona krenula kako je, nisam si više smio dozvoliti da ostavljam momčad, da momčad pati. Napokon smo sad povezali redove, imamo i pauzu u kojoj ćemo odraditi par dobrih treninga i prijateljskih utakmica, pa vjerujem da ćemo spremni ući u nastavak prvenstva – optimističan je Sesar.

Kad se govori o ciljevima za nastavak sezone, nema previše dvojbi.

– Nama je cilj ostanak u prvoj ligi, a želja je da to bude bez stresa. Pobjeda protiv Škrljeva je važan korak u tom smjeru, a imamo još i cijeli drugi dio pred nama. U ovom prvom dijelu smo nominalno jače protivnike imali doma, a one iz našega ranga u gostima, a u nastavku će to biti obrnuto. Doma igramo puno hrabrije, s puno više samopouzdanja, i nadam se da ćemo sačuvati status bez stresova – govori Josip, uz dodatak kako Gorica nije bez ambicija ni u drugom natjecanju, u Kupu Krešimira Ćosića.

– Kup je natjecanje u kojem ne pobjeđuju uvijek favoriti. Vidjet ćemo što će nam donijeti ždrijeb, hoćemo li biti domaćini u prvom krugu, ali naravno da ćemo u svakoj utakmici ići na pobjedu. Ako dođemo među četiri, mora se poklopiti i ždrijeb, ali tu je sve otvoreno i želimo otići što je dalje moguće.

Neće Sesar, unatoč omjeru 4-9, posegnuti za onim čuvenim vapajem Otte Barića: “Trebaju mi još dva igrača!”

– Ne, ne trebaju mi novi igrači, zadovoljan sam momčadi koju imam. Kažem, bilo je problema s ozljedama, kasno smo se i kompletirali, ali sad ide na bolje – miran je Sesar.

Samo dva dana prije posljednje utakmice u godini primio je nagradu za trenera godine od Zajednice sportova, sve što je napravio bilo je dovoljno da bude i ispred Sergeja Jakirovića, trenera HNK Gorice.

– Imali smo sjajnu sezonu kroz A-1 ligu, odigrali smo je bez greške, što se u najvišem rangu pokazalo i kao mali problem. Među drugoligašima smo ipak sve utakmice dobivali više od 30 razlike, nije bilo stres utakmica i završnica, što nam je falilo, ali bit će i to bolje – počeo je Sesar pa nastavio:

– Izuzetno sam ponosan što sam dobio tu nagradu, pogotovo kad se zna da je kod nas nogomet broj jedan, da je HNK Gorica napravila sjajan, perfektan rezultat, što daje još veći značaj toj mojoj nagradi. Zahvalio bih svima u klubu što su mi dali priliku da budem ovdje trener, hvala i mom suradniku Jakovu Stipanoviću, kao i mojim igračima, koji su odradili sjajnu sezonu.

Zamolio je za još jednu zahvalu, posebnu i istaknutu.

– Posebna zahvala ide gospodinu Goranu Kovačiću, koji je vjerovao u mene od mog prvog dolaska u Goricu. Postali smo i prijatelji u međuvremenu, uvijek je tu za pronaći neku riječ utjehe kad se izgubi, a kad se pobijedi, zna reći što nije bilo dobro. Njega zaista želim posebno istaknuti – kazao je Sesar pa zaključio u blagdanskom raspoloženju:

– Želio bih svima poželjeti sretan i blagoslovljen Božić, ali i sve najljepše u novoj godini!